Десетки милиони американски избиратели ще отидат в избирателните секции след десет месеца - на 5 ноември, за да изберат следващия обитател на Белия дом, но тези избори са комплексни и са белязани от редица предходни етапи, първият от които започва още днес, отбелязва Франс прес.

Двете основни партии в САЩ - Демократическата и Републиканската - избират официално всяка една от тях свой кандидат за президент по време на национални конференции, които се провеждат през лятото, след края на цикъла на първичните избори и на партийните събрания, провеждащи се щат по щат. А по време на първичните избори и партийните събрания кандидатите за президент получават подкрепата на делегати, които после участват в партийните конференции и от тях се очаква да потвърдят и подкрепата си за даден кандидат за президент.

Този цикъл на първични избори и партийни събрания именно започва днес от щата Айова, където днес се състоят партийни събрания.

Сред по-важните дати на цикъла на първичните избори и партийните събрания е така нареченият "супервторник". Тази година той се пада на 5 март, като по време на него се гласува на първични партийни избори и на партийни събрания в петнайсетина щата, сред които Тексас и Калифорния.

В лагера на демократите президентът Джо Байдън, който е кандидат за преизбиране на президентския пост, би трябвало да се наложи безпроблемно и по време на националната конференция на Демократическата партия през август в Чикаго и да спечели кандидат-президентската партийна номинация.

В лагера на републиканците кандидатът ще бъде определен по време на националната партийна конференция в Милуоки и бившият президент Доналд Тръмп се очертава като фаворит, въпреки че срещу него са повдигнати обвинения по четири дела, сред които и такива, които биха могли да му донесат и затворническа присъда.

Американските избори са всеобщи, но непреки, в един тур и се произвеждат според особен механизъм.

На самите президентски избори американците гласуват на 5 ноември, за да изберат 538 членове на Избирателната колегия, които на свой ред посочват кой ще е президент. За да спечели изборите, даден кандидат трябва да си осигури абсолютното мнозинство от членовете на Избирателната колегия или магическото число 270.

Броят членовете на Избирателната колегия е равен на общия брой членове на Конгреса на САЩ (съставен от 435 членове на Камарата на представителите и 100 членове на Сената) плюс още трима членове, излъчени от Окръг Колумбия.

Броят на членовете на Избирателната колегия от даден щат варира въз основа на неговото население. Калифорния, който е най-населеният щат в страната, има 54 делегати в Избирателната колегия, а щатите Делауеър, Уайоминг и федералната столица Вашингтон имат само по 3.

Във всички американски щати, без два - Небраска и Мейн - кандидатът, спечелил мнозинството от гласовете по време на изборите, получава подкрепата на всички делегати от щата в Избирателната колегия. В Небраска и Мейн разпределянето на членовете в Избирателната колегия става на пропорционален принцип.

През 2020 г. на изборите се противопоставиха Джо Байдън и Доналд Тръмп, а гласа си подадоха рекордните над 157 милиона избиратели.