Датският министър на транспорта Бени Енгелбрехт даде старт на строежа на тунел, който ще свърже германския остров Фемарн с датския остров Лоланд под Балтийско море, съобщи ДПА.

Вижте снимки

"Един от най-големите строителни проекти в датската история може да започне сега", каза Енгелбрехт.

Снимка: skyfish.com/p/femern

Заради пандемията от коронавирус символичната първа копка на мегапроекта, който бе планиран в продължение на 25 години, бе направена виртуално. Онлайн присъстваше и германският транспортен министър Андреас Шойер, който заяви, че това е голяма възможност за Европа, а строителството от германска страна също ще започне скоро.

Проектът бе атакуван в съда от няколко фериботни компании и две екоорганизации, но в крайна сметка съдът в Лайпциг отхвърли исковете в началото на ноември, давайки "зелена светлина" за строежа.

Снимка: skyfish.com/p/femern

По план тунелът трябва да бъде завършен до 2029 година. Той ще е дълъг 18 километра, а цената му според прогнози ще бъде 7,1 милиарда евро.

Когато бъде завършен, тунелът ще съкрати времето за пътуване от Хамбург до Копенхаген с един час с кола и с два часа с влак. Сега и по двата начина разстоянието се изминава за 4-5 часа.

Снимка: skyfish.com/p/femern