В Брюксел започна двудневната среща на върха на НАТО. Българската делегация се води от президента Румен Радев, в нея са още вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов и началникът на отбраната ген. Андрей Боцев.

Съюзниците ще обсъдят глобалните заплахи и сътрудничеството помежду им, както и взаимодействието на Алианса с Европейския съюз.

Разходите за отбрана е една от чувствителните теми.

Американският президент Доналд Тръмп не пропусна да порицае Германия, че не увеличава военните си разходи. В същото време иска разширяване на газопровода "Северен поток" и плаща милиарди за руски газ, докато САЩ плащат милиарди за защитата на Европа от Русия. "Германия е заложник на Русия, защото получава толкова много енергия от нея...Те плащат милиарди долари на Русия, а ние трябва да ги защитаваме от Русия", заяви Тръмп по време на работна закуска с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

При пристигането си за срещата на върха на НАТО канцлерът Ангела Меркел отговори на обвиненията, като каза че страната й провежда своя независима политика и взема независими решения.

Аз лично съм изпитала как една част от Германия беше контролирана от Съветския съюз, напомни германският канцлер и изрази задоволство, че "сега във Федералната република сме свободно обединени".

В НАТО има разногласия по различни въпроси - търговски, за опазването на природата, за отбранителните разходи. Очаквам да постигнем съгласие по основното - че заедно сме по-силни и способни да защитим всеки съюзник, изтъкна на свой ред Йенс Столтенберг.