В района на Киев започна извънредно спиране на електричеството, информира в съобщение украинската НЕК.

Властите в Киевска област предприеха извънредно спиране на мощностите за производство на електроенергия заради скок в потреблението, съобщи областната администрация, цитирана от Ройтерс.

Извънредното изключване на електричеството е необходимо, "за да се избегнат масови аварии на енергийната инфраструктура", гласи съобщението на украинската Национална електрическа компания.

Руските удари с ракети и дронове сериозно повредиха електропреносната мрежа във и около столицата, припомня БТА.

"В Киевска област значително нарасна потреблението на електрическа енергия. За да се избегнат масови аварии на енергооборудването, НЕК "Укренерго" разпореди извънредни изключвания. Започваме да ги изпълняваме от този момент", се посочва в съобщението на ръководството на киевската регионална електроенергийна система, цитирано от украинската агенция УНИАН.

Властите в Киев подготвят повече от 1000 пункта, където жителите ще могат да се стоплят, в случай че градската отоплителна система бъде извадена от строя от продължаващите руски атаки. Това съобщи кметът на украинската столица Виталий Кличко, цитиран от Ройтерс.

На 10, 22 и 31 октомври заради масирани руски ракетни удари по украинската електроенергийна инфраструктура започна ограничение на подаването на електричеството, а гражданите бяха призовани от 7 сутринта до 23 часа вечерта да намалят потреблението на ток, напомня медията. Според енергийното министерство на Украйна е пострадала над една трета от критичната инфраструктура.

Ограничение на потреблението на електричество беше въведено и в Сумска, Полтавска и Харковска области, а в много райони на столицата Киев влезе в сила режим на тока по график.

Междувременно Испания дари генератори за болниците и 30 линейки на Украйна. Те бяха предадени по време на посещението в Киев на испанския външен министър Хосе Мануел Албарес на среща с украинския премиер Денис Шмигал, съобщи самият той.

 Русия обяви край на евакуацията на брега на Днепър в Херсонска област

Евакуацията на цивилното население от десния бряг на Днепър в Херсонска област приключи, предаде ТАСС, като се позова на назначените от Русия власти в частично окупирания южен украински регион.

Те съобщиха още днес, че са решили да ограничат движението през реката.

"Във връзка с приключването на мерките за евакуация от територията на десния бряг на Днепър, както и поради нарасналата военна опасност и повишените заплахи за цивилното население, администрацията на Херсонска област реши временно да спре движението на граждански автомобили през Днепър", се казва в информацията, публикувана в Телеграм.

В текста се отбелязва, че забраната за преминаване през реката важи за речните таксита, баржите и другите плавателни съдове. Понтонната връзка между двата бряга също спира работа.

От руска страна се твърди, че по време на евакуацията на цивилното население по вода са били атакувани от 18 ракети, 12 от които са били прихванати, а останалите са попаднали във водата, показват кадри, разпространени в Телеграм.

В същото време превозните средства на комуналните служби и компаниите, превозващи храни и лекарства, запазват правото си да се движат без ограничения.

На 18 октомври назначеният от Москва временен "губернатор" на Херсонска област Володимир Салдо обяви, че цивилното население ще бъде прехвърлено от десния на левия бряг на Днепър поради опасност от наводнения, които може да възникнат, ако украинските военни нанесат удар по Каховската водноелектрическа централа.