Западът се опитва да разкъса Русия на части и би желал да я изличи от политическата карта на света. Това заявява в интервю за руския в. "Аргументи и факти" Николай Патрушев, секретар на Съвета за сигурност на Руската федерация, предаде БТА.

"За нас с оглед появата на нови военни заплахи е важно да имаме такива въоръжени сили и специални служби, че противниците на Русия да не допускат и мислено дори, че могат да воюват с нас", изтъква той.

Събитията в Украйна не са сблъсък между Москва и Киев - това е военно противопоставяне на НАТО, най-вече на САЩ и Великобритания, с Русия, заявява Патрушев.

Западните политици не са самостоятелни, зад тях стоят фондациите и едрият бизнес - именно в техните ръце е концентрирана реалната власт. В миналото Западът е постигнал процъфтяване и световно господство чрез заграбване на колонии. Точно така се държат днес и транснационалните компании, които предпочитат да трупат все повече капитали, изпомпвайки ресурси от други страни, казва секретарят на руския Съвет за сигурност.