Заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Франс Тимерманс заяви, че иска да бъде основният кандидат за премиер на новосформираната за парламентарните избори на 22 ноември в Нидерландия политическа коалиция между неговата "Партия на труда" и "Зелените леви", съобщиха агенциите. Това Тимерманс обяви днес пред нидерландската телевизия НОС.

По-рано тази седмица двете партии решиха за първи път да се явят с обща листа на предсрочните избори в Нидерландия, отбелязва ДПА. Ройтерс посочва, че Тимерманс напуска ЕК, като се позовава на в. "Фолкскрант". От ЕК отказаха коментар по темата, като се очаква по-късно днес самият политик да обяви в Маастрихт официално решението си за напускане на комисията.

"Тази сутрин информирах "Партията на труда" и "Зелените леви", че на драго сърце бих ги повел на следващите избори", заяви Тимерманс по държавната телевизия НОС. "Искам да стана министър-председател, защото мисля, че мога да правя различна политика от тази, на която станахме свидетели през последните години. В състояние сме да изградим едно по-справедливо общество, в което пазарът служи на хората, а не обратното", допълни той.

Тимерманс се смята за предпочитания лидер на листата и от двете партии. Окончателното решение дали кандидатурата му ще бъде съвместно издигната от двете партии ще бъде взето идния месец.

По време на почти десетте си години в Брюксел освен другите си ангажименти 62-годишният заместник-председател на Европейската комисия отговаряше и за Европейския зелен пакт - водещата политика на ЕС по отношение на смекчаването на климатичните изменения.

Преди да бъде назначен в Брюксел, той беше министър на външните работи на Нидерландия в периода 2012 - 2014 г. Тимерманс владее английски, немски, френски, италиански и руски и има славата на умел преговарящ, което се е видяло по време на международните преговори за климата. Смята се, че неговото оттегляне от ЕК ще предизвика трусове.

Предишната нидерландска управляваща коалиция, която бе десноцентристка, неочаквано се разпадна в началото на този месец заради политиката си относно мигрантите. След това премиерът Марк Рюте обяви, че няма да се кандидатира отново и че напуска политиката. Тимерманс бе министър в предишния му кабинет.

Доказателство в подкрепа на твърдението, че Франс Тимерманс е най-подходящ кандидат за премиер, е неговата успешна кампания от името на европейските социалдемократи на изборите за Европарламент през 2019 г., отбелязва Ройтерс.