Президентът на Украйна Володимир Зеленски е на фронтовата линия близо до град Бахмут, в Източна Украйна, където днес Въоръжените сили на Украйна съобщават, че продължават да настъпват към града и Милитопул.

"Володимир Зеленски посети бригадите, които извършват офанзивни действия в зоната на Бахмут", се казва в съобщение на президентството. Вчера Зеленски се срещна в Донецка област с бойните бригади, които са част от тактическата оперативна група "Донецк". По време на работното си посещение там украинският президент награди военни, отличили се в сражения, съобщи държавната новинарска агенция Укринформ.

"Силни хора, които защитават страната ни. Уважаеми офицери, войници и всички, които защитават живота на Украйна с риск за живота си. Искам да поздравя днес всички вас, да ви благодаря, да ви стисна ръцете. Искам да благодаря на вашите родители за това, което правите, за това, че държавата има хора като вас", каза Зеленски.

Украинският президент пожела на войниците здраве и възможно най-бърза победа.

"Гордея се, че в нашата страна имаме толкова обикновени, но героични хора. Благодарение на вас Украйна определено ще я има. И това е важно за всички бъдещи поколения. Слава на Украйна!" добави Зеленски.

Украинските въоръжени сили продължават своята офанзива в направленията Бахмут и Мелитопол, предаде Укринформ, като се позова на украинския генерален щаб.

"Те постигнаха успехи в посока Работино и Новопрокопевка, окопават се на превзетите позиции, нашата артилерия нанася огневи поражения на набелязаните вражески цели и се борят срещу вражеската артилерия", се казва в съобщение на щаба.

В съобщението се отбелязва, че в направлението на Бахмут украинските сили продължават да настъпват южно от града. Врагът понася значителни загуби в жива сила, оръжия и оборудване. В същото време украинските сили сдържат напредъка на руските сили в направлението на Авдеевка и Мариинка. Руските сили са предприели неуспешни атаки в Мариинка.

В направлението на Лиман и Бахмут руската армия е предприела безплодни атаки близо до Новоегоровка, Белогоровка и северно от Клешчеевка. В района продължават тежки боеве.

По оценки на украинския генерален щаб към 5 септември Русия е претърпяла загуби в Украйна, възлизащи на 265 680 души.

Данните не могат да бъдат потвърдени от независим източник.

Министър на отбраната Сергей Шойгу пък заяви, че украинската контраофанзива е напълно неуспешна по всички фронтове.

"Въоръжените сили на Украйна не постигнаха целите си на нито един от фронтовете", каза Шойгу, но добави, че "обстановката е най-напрегната на фронта в Запорожка област."

"Врагът е задействал от стратегическия си резерв бригади, чиито военнослужещи са обучени от западни инструктори", каза още руският министър.

По-рано тази сутрин руското руското министерство на отбраната съобщи, че неговите сили са свалили поне три дрона, изстреляни от Украйна, които са били насочени към Москва.

"Опитите на Украйна да атакува територията на Руската федерация с безпилотни летателни апарати в нощта на 5 септември за пореден път потвърди терористичния характер на киевския режим",  заяви на брифинга официалният представител на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова.