"Знаете ли на кого ще продадете ядрените си реактори - на хора, преминали към екстремистка терористична дейност, които обстрелваха Запорожката АЕЦ, които наскоро взривиха амонячен тръбопровод на собствената си територия". Това заяви говорителят на външното министерство на Руската федерация Мария Захарова в интервю за Мартин Карбовски, излъчено в канала му в YouTube.

"Искате да ми кажете, че ще ги продадете на хора, които вдигнаха във въздуха Каховската водноелектрическа централа? И ако имате съмнения, че това е тяхно дело, ще ви дам пример - от 2014 г. постоянно минират електропроводите към Крим, блокирали са притока на вода. Това са терористични актове. На тези хора ли смятате да доставяте енергийни мощности", попита риторично Захарова.

Тя отправи въпрос към Карбовски наистина ли смята, че това е конфликт между Русия и Украйна за територия.

"Абсолютно не е така, цялата мощ на Западния свят, на първо място САЩ и Великобритания воюват с нас, а ЕС бива използван от тях", подчерта говорителят на руското външно министерство и продължи:

"Но за вас е страшно друго - основният удар е насочен индиректно - срещу ЕС, това е мечтата на САЩ - да разруши икономиката на ЕС. Затова Великобритания напусна ЕС, за да не поеме икономическия удар".

Тя подчерта, че целта на Щатите е много бизнеси да се пренесат там и да плащат данъците си в САЩ.

"ЕС не успя 8 години да урегулира украинската криза на своя собствен континент, защото САЩ не позволиха да го направи", категорична беше Захарова.

Относно русофобията в България, Захарова коментира, че я е имало я преди, има я и сега - "това е един от елементите на политическия пейзаж и се проявява по различни начини".

"Ясно е кой стои зад това и че всичко това върви. Има хора, които говорят, че в България трябва да си сверявате часовника само по Америка, че връзките с Русия трябва да се прекъснат. Има огромно количество различни мнения и сред тях има и русофобски", коментира Захарова.

Те посочи, че в ЕС също са антируски настроени и представи данни от статистика, според които под 20% от българските граждани възприемат Русия като враг или съперник, а 60% от българите разглеждат Русия като съюзник или партньор.

"Дори и да не го приемем за абсолютна истина, изследването има достатъчно представителен характер", отбеляза още Захарова.

Попитана дали знае какво са обещали от МС на украинския президент Володимир Зеленски при визитата му в България, тя подчерта, че тази информация могат да ни дадат само българските власти.

Говорителката на руското външно министерство припомни енергийното сътрудничество с Русия, като по думите ѝ здравомислещите са видели в това сътрудничество финансови плюсове, стратегии и перспективи. "А отделни фактори говореха, че всичко това е ненужно и прокарваха американски енергийни интереси на българския пазар", добави Захарова.