Броят на загиналите след руската ракетна атака, при която беше поразена жилищна сграда в украинския град Днепър, нарасна днес на 40, а 30 души все още са в неизвестност, предаде Ройтерс, като се позова на местните власти.

Генадий Корбан от градската управа заяви в Телеграм, че 75 човека, включително 14 деца, са били ранени при удара в събота.

Украйна каза, че сградата е била улучена от руска ракета "Х-22", срещу която украинската противовъздушна отбрана няма възможности за противодействие.

Кремъл обаче заяви, че руските сили не са нанасяли удари по жилищни сгради в Украйна, два дни след ракетния удар в Днепър, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

По време на разговор с репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира лаконично: "Руските въоръжени сили не нанасят удари по жилищни сгради или обекти на социалната инфраструктура. Нападенията се извършват по военни цели, явни или прикрити".

Украинските военновъздушни сили твърдят, че блокът е от ударен от руска ракета Х-22. Киев твърди, че не притежава оборудване, с което да я свали.

Песков намекна, че до инцидента се е стигнало в резултат на изстреляни от украинската ПВО ракети, които са прeхванали руската ракета. Говорителят на Кремъл допълни, че "някои представители на украинската страна" са стигнали до същото заключение.

Той имаше предвид Олексий Арестович, съветник на украинския президент, който заяви в събота вечерта, че изглежда, че руската ракета е паднала върху жилищния блок, след като е била свалена от украинската ПВО. Коментарът му предизвика гняв в Украйна, което накара Арестович да се извини.

Пред репортерите Песков също така отрече да съществува напрежение между руското министерство на отбраната и частната военна компания "Вагнер".

За това се заговори в петък, когато министерството на отбраната съобщи за превземането на град Соледар, но без да спомене и дума за ролята на наемниците от "Вагнер". Евгений Пригожин, създателят на наемническата група, се оплака от опитите за омаловажаване на ролята на неговата частна армия. По-късно министерството на отбраната похвали "смелите и самоотвержени действия" на бойците на "Вагнер".