Трима руски войници загинаха и 15 бяха ранени при експлозия в южната Белгородска област, предаде ТАСС, като се позова на спасителните служби.

Те казаха, че причината за инцидента е небрежно боравене с боеприпаси, добавя БТА.

Взрив отекнал през нощта в Дома на културата в село Тоненкое. Складираните в сграда боеприпаси се детонирали и избухнал пожар, каза източник от спасителните служби пред ТАСС.

15 души били евакуирани от близки къщи.

В Белгородска област, която граничи с Украйна, има няколко руски военни бази и полигони, отбелязва Ройтерс.

Според публикации в "Телеграм" убитите и ранените при експлозията войници са били повикани под знамената да се сражават в съседната страна по време на обявената през септември в Русия мобилизация на резервисти. Един от тях боравил неправилно с граната в културния център, който бил превърнат в оръжеен склад.

Междувременно броят на потвърдените жертви при руския ракетен удар по жилищен блок в източния украински град Днепър достигна 30, a 75 са били ранени, съобщава говорителката Наталия Бабаченко. След загиналите е и 9-годишно дете, което си играело в близост до блока в момента на случилото се.

43 души остават в неизвестност, предаде Ройтерс, като се позова на общинския съвет.

Пред блока граждани са започнали да оставят цветя и играчки, показват кадри, публикувани в "Телеграм". Освен това местните жители носят на мястото топли дрехи и неща от първа необходимост за пострадалите.

Кметът на града Борис Филатов изрази опасения, че шансовете да бъдат открити живи хора под развалините вече са минимални.

"Нека Бог ни помогне да намерим (поне) неколцина от (хората в неизвестност). Мисля (обаче), че (убитите) ще са десетки", каза Филатов.

Жилищният блок бе поразен при вълната от руски ракетни удари в Украйна вчера, припомня БТА.

72 апартамента са били разрушени, заяви кметът на град Днепър. Той предположи, че мишена на руския удар е била близка електроцентрала, която обаче е била "подмината" от изстреляната от руската армия ракета Х-22.

Този вид оръжия не се отличават с висока точност и по принцип се използват срещу кораби. По-рано украински и западни представители са казвали, че Русия е на път да изчерпи запасите си от ракети с прецизно насочване - тема, която самата тя не е коментирала.