Уволнен бе председателят на монголския парламент Миегомбийн Енхболд, обвинен в продажба на държавни постове, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Десетки хиляди монголци протестираха в края на декември срещу Енхболд и двете главни партии - Монголската народна партия и Демократичната партия на Монголия. Общественото недоволство продължи и през януари. Някои депутати бойкотираха парламента, а демонстранти започнаха гладни стачки.

Общественото внимание се насочи и към въпроса с чуждестранните инвестиции в Монголия. Много политици националисти се оплакаха, че стратегически активи са разпродадени на безценица на чуждестранни фирми.

Енхболд отрече обвиненията в корупция и отказа да подаде оставка, но парламентът гласува той да бъде отстранен. Процедурата беше задействана от президента Халтмаагийн Батулга, който победи Енхболд на изборите през 2017 г.

"Не съм правил номера, за да спася поста си. Смятах, че този проблем трябва да бъде уреден по законен начин", каза Енхболд, който се оплака, че процедурата за уволнението му подкопава парламентарната демокрация.

(На снимката: Парламентът на Монголия в Улан Батор)