Председателят на парламента на Венецуела Хуан Гуаидо, който се самообяви за временен венецуелски президент, няма да може да заема избираеми длъжности в продължение на 15 години, предадоха световните агенции. Мотивът за това решение е предполагаема корупция, обявиха венецуелските власти, предаде Франс прес.

Главният ревизор на Венецуела Елвис Аморосо, натоварен със задачата да следи за прозрачността на венецуелската администрация, реши да забрани на гражданина Хуан Гуаидо да изпълнява всякакви избираеми длъжности за максималния предвиден от закона период. Това заяви ревизорът пред държавната телевизия. Максималният период е 15 години.

Аморосо уточни, че мотивът е предполагаема корупция. Имало нарушения, установени в декларацията за имуществено състояние на Гуаидо, допълва ТАСС.

През февруари службата на генералния ревизор на Венецуела започна проверка на декларацията за имущество на Гуаидо. Това се наложи заради възникнали подозрения, че Гуаидо е укрил или фалшифицирал съдържащите се в декларацията данни, а също, че е получил пари от международни и национални структури, без да представи каквото и да е обоснование за това, предаде ТАСС.