Специален съдебен орган, компетентен по извършени от членове на правителството нарушения, взе решение за започване на дело срещу френския правосъден министър Ерик Дюпон-Морети. То ще бъде във връзка със злоупотреби със служебно положение, засягащи два потенциални случая на конфликт на интереси, каза говорител на френския Касационен съд, цитиран от Ройтерс и БТА.

Дюпон-Морети беше един от най-известните френски адвокати по наказателни дела, преди президентът Еманюел Макрон да го направи министър на правосъдието. Той е обвинен, че е използвал министерските си правомощия срещу свои лични съперници от съдебната система, с които е влязъл в конфликт, докато е работел като адвокат.

Министърът отрича обвиненията в злоупотреби.

Адвокати на Дюпон-Морети заявиха, че са подали незабавно жалба пред Касационния съд срещу решението. То вече не е в сила, уточниха те. Според тях в разследването са допуснати много нередности и "сега предстои Касационният съд да се заеме с този случай" и да се произнесе.

През юли миналата година специалният съдебен орган предяви обвинение срещу бившия известен адвокат, назначен за министър на правосъдието на Франция през лятото на 2020 г. и преназначен на тази позиция след преизбирането на Еманюел Макрон през май. Следствието срещу него започна през януари 2021 г. след жалби от синдикати на юристите и антикорупционната асоциация, в които се твърди за два случая на конфликт на интереси след встъпването му в длъжност.