Израел мобилизира рекордните 300 000 резервисти в отговор на многофронтовата атака на Хамас от Газа. Привикването им е станало за безпрецедентно кратко време, съобщава Ройтерс.

"Никога не сме викали толкова много резервисти в такъв мащаб", каза главният военен говорител, контраадмирал Даниел Хагари. Свежите сили ще позволят на Израел да "премине в настъпление", допълва той.

За сравнение, свиканите под бойните знамена на Израел резервисти са близо 10 пъти повече от цялата редовна армия на България.

Въпреки неработещият градски транспорт и сложната обстановка, мобилизацията е завършена за по-малко от 48 часа. Междувременно самолети нанесоха серия от удари по цели в Газа, докато сухопътните сили все още се борят да си върнат контрола над граничните села и градове, превзети от частите на Хамас.

Хагари казва, че територията на практика е отвоювана обратно, но изолираните сблъсъци продължават. Всяка сграда трябва да бъде претърсена стая по стая за скрити бойци на Хамас.

Привикването на 300 000 резервисти, предполага подготовка за евентуална инвазия в Газа - въпреки че подобни планове не са официално потвърдени. Военни представители казаха по-рано, че техният фокус е върху осигуряването на израелската страна на границата.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант каза, че е наредил пълна обсада на ивицата Газа, спирайки храната, горивото и електричеството на повече от два милиона палестинци, предава в. "Уолстрийт Джърнъл".

Най-малко 700 израелци бяха убити и близо 2400 ранени след изненадващата атака на Хамас в събота сутринта. В Газа палестинците съобщават за 493 убити и 2751 ранени.