Пати Мъри бе избрана за временен председател на Сената на САЩ (president pro tempore), предаде ДПА, цитирана от БТА.

Жена заема този важен пост за първи в историята на страната.

Официално председател на Сената на САЩ е вицепрезидентът, който има решаващата дума при равен брой гласове. Сега това е вицепрезидентката Камала Харис, която впрочем осигуряваше мнозинство на демократите в разделената поравно през последните две години между двете водещи партии горна камара на Конгреса.

Временният председател на Сената е човекът, който води заседанията в отсъствието на вицепрезидента - нещо, което обикновено става в практиката.

Вчера двете камари на Конгреса в 118-ия му състав, определен след междинните избори през ноември, се събраха за първи път. Сенатът, където демократите си осигуриха мнозинство, избра за свой временен председател Пати Мъри.

72-годишната Мъри представлява в горната камара на Конгреса северозападния щат Вашингтон. През ноември демократката бе преизбрана за шести мандат като сенатор.

"Усещам тежестта на отговорността", каза Пати Мъри в телефонно интервю за ДПА. Тя подчерта, че страната "няма нужда от хаос точно сега" и американците очакват съвместна работа в Конгреса за решаване на всекидневните им проблеми.

Администрацията на Доналд Тръмп, бе хаотична. Затова се стигна до 6 януари, заяви още демократката в навечерието на втората годишнина от смъртоносния щурм на Капитолия от привърженици на тогавашния президент от Републиканската партия.

Временният председател на Сената е трети подред в списъка на потенциалните заместници на президента след вицепрезидента и председателя на Камарата на представителите. Пати Мъри обаче временно ще е втора в списъка, тъй като долната камара на Конгреса не успя вчера да избере свой председател, отбелязва ДПА.

На междинните избори републиканците спечелиха мнозинство в Камарата на представителите. От три опита, които се проточиха през по-голямата част от деня, партията обаче не успя да прокара вчера кандидатурата на своя лидер в камарата - Кевин Маккарти от щата Калифорния. Всеки път 19 или 20 републиканци гласуваха за друг претендент.

Очаква се гласуването да бъде възобновено днес.

В интервюто Пати Мъри посочи хаоса от последните години като причина и за неуспеха на Камарата на представителите да избере свой председател председател. През последния век долната камара на Конгреса неизменно правеше това още на първия тур.