За първи път в историята на Иран жена беше избрана за ръководител на политическа партия, предаде ДПА. Според медийни информации 57-годишната Азар Мансури е станала генерален секретар на реформаторската партия Народен съюз (Етехад Мелат).

На на вътрешни избори тя е успяла да изпревари съперниците си мъже, съобщава информационният сайт "Ентехаб".

Масури от години е част от иранските реформаторски кръгове и е работила в екипа от съветници на умерения президент Мохамад Хатами (1997-2005 г.).

По време на протестите срещу предполагаемите манипулации на изборите през 2009 г., на които президентът Махмуд Ахмадинеджад спечели втори мандат, тя бе арестувана и осъдена на три години затвор. Оттогава Мансури е възприемана от ислямисткия политически елит като неудобен критик на властта.

Партията Народен съюз, както и цялото реформаторско крило, в момента не играят значима роля в политическия живот в страната.

След като реформаторското правителство на президента Хасан Рохани (2012-2021 г.) не успя да отговори на надеждите на избирателите, всички реформаторски партии са в криза. В резултат ултраконсерваторите и твърдолинейните сили спечелиха парламентарните избори през 2020 г. и президентските през 2021 г.

Сега реформаторите се надяват да си върнат подкрепата на избирателите на следващите избори, лансирайки нови лица в политиката, особено жени.

Според иранската кюрдка Амине Какабаве (независим депутат в парламента на Швеция), ако на жените се позволява само да гласуват, но никога те самите да бъдат избирани на най-високия пост, демокрацията не е пълна.