За първи път спортист може да поеме управлението на сръбската столица Белград, ако градският съвет избере кандидата на Сръбската прогресивна партия Александър Шапич. Изборът е таен и ще се състои днес, съобщава вестник "Вечерне новости".

44-годишният Александър Шапич е бивш професионален състезател по водна топка. Бил е кмет на Нови Белград - една от районните общини в рамките на столицата.

Шапич ръководеше партията Сръбски патриотичен съюз, която през май миналата година се присъедини към Сръбската прогресивна партия, а самият той беше избран за заместник-председател. От 2009 г. до 2012 г. Шапич бе помощник на кмета Драган Джилас, лидер на опозиционната Партия за свобода и справедливост.

Кметът на Белград ще бъде избран с тайно гласуване. За да получи поста, за Шапич трябва да гласуват 56 съветници от общо 110. За негов заместник е предложена Весна Видович. 32-годишната Видович е завършила педагогическия факултет в Белградския университет. От 2018 г. е член на Скупщината на Белград.

На общите избори през април Шапич беше водач на листата "Александър Вучич - заедно можем всичко". Кандидатурата му за кмет на Белград първо бе предложена от Градския съвет на Сръбската прогресивна партия, а след това от Председателството на партията.

"Очакваме нова енергия в града, да завършим започнатото и да започнем нови проекти и съм сигурна, че Шапич ще представи своя план и ще говори за конкретни проекти на заседанието в понеделник", заяви премиерът Ана Бърнабич.

Мандатът на кмета на Белград е четири години.

Скупщината на сръбската столица има 110 места, а управляващата Сръбска прогресивна партия и Социалистическата партия на Сърбия имат 56 мандата.