САЩ планират да обявят още днес нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 300 млн. долара, който за първи път ще включва ракета въздух-земя с малък обсег на действие, казаха двама американски служители, цитирани от Ройтерс и БТА.

"Хидра 70" е неуправляема ракета за въздушно изстрелване, произведена от компанията "Дженеръл Дайнамикс". Тези ракети обикновено се изстрелват от държачи, прикрепени към самолети.

Ракетите могат да помогнат на Украйна да отслаби руските сухопътни опорни пунктове и да осигурят на настъпващите украински сухопътни войски въздушна подкрепа при планираната пролетната офанзива на Киев.

Пакетът включва 155-милиметрови гаубици, според служителите, поискали да останат анонимни.

В допълнение пакетът ще съдържа още боеприпаси за реактивни системи за залпов огън "ХАЙМАРС" и за гаубици, противотанкови ракети, минохвъргачки и камиони, казаха служителите. Те предупредиха, че пакетът все още е в процес на финализиране и може да се промени.

Пакетът военна помощ за Киев ще бъде 37-ият, одобрен от САЩ за Украйна след началото на руската инвазия през февруари 2022 г., а общата стойност на всички досегашни пакети е близо 36 млрд. долара. 

Тази нощ в редица области на Украйна беше обявена въздушна тревога, предаде УНИАН. Тревога беше обявена в Черниговска, Сумска, Запорожска и Киевска област, както и в столицата Киев.

В Киев отекват експлозии, а в град Запорожие се съобщава за взрив на ракета С-300, съобщава УНИАН.

Киевската областна военна администрация съобщи, че работят системите за противовъздушна отбрана и призова населението да се скрие в бомбоубежищата.

Въздушна тревога беше обявена и в Днепропетровска област.