Премиерът и лидерът на управляващата партия в Южна Корея подадоха оставки след загубата на парламентарния вот от лявата опозиция.

Южнокорейският премиер Хан Док-су подаде оставка, след като партията му бе победена от опозицията на парламентарните избори в страната, съобщи агенция Йонхап, цитирана от Франс прес.

"Премиерът Хан е изразил намерението си да подаде оставка", заяви пред журналисти цитиран от Йонхап високопоставен президентски служител, информира БТА.

Той е добавил, че много от сътрудниците на президента също обмислят да подадат оставки след поражението на изборите, което поставя президента Юн Сук-йол в неблагоприятна позиция до края на мандата му.

Лидерът на управляващата партия в Южна Корея също обяви днес оставката си, посочва АФП.

"Извинявам се на народа за това, че не бях избран... Поемам пълна отговорност за резултатите от изборите и се оттеглям от поста си", заяви пред журналисти Хан Дон-хун, лидер на партия "Силата на народа".

Снимка: AP/Lee Jin-man/БТА

Опозицията в Южна Корея е спечелила 176 от общо 300 места в Националното събрание, сочат резултатите при преброени 99,7% от гласовете на вчерашните парламентарни избори в страната, съобщи днес южнокорейската новинарска агенция Йонхап, цитирана от Франс прес.

Левоцентристката Демократична партия "Заедно" на И Дже-мьон печели 161 места или общо 176 места, ако се включат и тези, разпределени на пропорционален принцип, посочва Йонхап.

Снимка: БТА/AP Photo/Ahn Young-joon