Южна Корея протестира заради

нарушения от руски бомбардировачи

на зоната на нейната ПВО

Руският военен аташе в Южна Корея е бил повикан в министерството на националната отбрана в Сеул, където му е бил връчен протест във връзка с нарушаването на опознавателната зона на южнокорейската ПВО от два руски бомбардировача, предаде агенция Йонхап, цитирана от БТА.

Нарушението на "руските военни самолети не помага за стабилизиране на положението на Корейския полуостров, както и в Североизточна Азия. И тъй като (при такива инциденти) съществува вероятност от сблъсъци във въздуха, ние настояваме Русия да признае сериозността на този проблем и се надяваме да бъдат взети мерки, за да се избегне повтарянето на такива случаи", се казва в протеста, предаден от Пак Чул-кюн - генерален директор по международната политика при министерството, на руския военен аташе Андрей Фалилеев.

По същия повод в южнокорейското външно министерство е бил повикан и дипломат номер две в руското посолство Максим Волков.

Според южнокорейското военно командване в петък двата руски военни самолета са нарушили опознавателната зона 4 пъти и след предупреждения се оттеглили.

А руското министерство на отбраната съобщи, че два стратегически бомбардировача Ту-95МС на руските Военно-космически сили са изпълнявали в петък планови полети над Японско и Жълто море, като на отделни участъци са били съпроводени от изтребители на Южна Корея и Япония.

По време на полета екипажите на двата самолета са отработвали попътно зареждане с гориво във въздуха. В руското съобщение се добавя, че летците от руската далекобойна авиация редовно изпълняват полети над неутрални води в Арктика, Атлантика, Черно море и Тихия океан, като "всички полети се изпълняват в съответствие с правилата за използване на въздушното пространство, без да се нарушават границите на други държави".