Европейският съюз и Великобритания трябва да се отнасят един с друг като два таралежа, които са влюбени и не искат да се наранят взаимно, каза пред австрийски вестници председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

"Трябва да бъдем внимателни, като два влюбени таралежа", каза той, запитан за напредъка в преговорите за Брекзит в днешно интервю за няколко всекидневника, сред които "Ди пресе" и "Залцбургер нахрихтен".

"Когато два таралежа се прегръщат, трябва да внимават да не се получат драскотини", добави Юнкер.

Лидерите на ЕС се договориха на срещата си на върха в Австрия да положат усилия за споразумение за Брекзит до следващия месец. Те обаче казаха на премиерката Тереза Мей, че ако тя не отстъпи по въпросите на търговията и ирландската граница до ноември, са готови да се справят и с хаотично излизане на Великобритания от съюза без споразумение, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

Великобритания ще напусне Европейския съюз без споразумение, ако неговите лидери не смекчат позицията си относно ирландската граница, заяви междувременно пред Би Би Си министърът на транспорта Крис Грейлинг.

"Това, което в момента ЕС иска по въпроса за Северна Ирландия, е просто невъзможно да бъде прието от което и да е британско правителство. И ако те останат на своята позиция, просто няма да има споразумение. Сега се използва много рязък език, но както и друг път в края на краищата се стига до споразумение. Затова съм все още уверен, че ще постигнем съгласие", добави той.