"Брекзит" е срамота и най-трудният проблем, пред който някога сме се изправяли. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в реч пред Европейския център за политика. Той уточни, че това е последното му слово като ръководител на ЕК.

По неговите думи оттеглянето на Великобритания не е в интерес нито за страната, нито за ЕС. Всички плащаме цената. Направих всичко по силите си, отделих достатъчно време. Казах на (британския премиер Дейвид) Камерън, че ще загуби допитването, той не ми повярва и загуби, добави Юнкер.

Той определи спасяването на Гърция от фалит като най-голямото постижение на действащата комисия. Юнкер съобщи, че много държавни и правителствени ръководители от ЕС са настоявали да не се меси в гръцката криза, но понеже бил от онези, които познават договора за ЕС, знаел за текста, че ЕК се намесва, когато е засегнат интересът на Общността. Така и не разбрах защо Международният валутен фонд беше толкова намесен в решаването на кризата, а ключовият ход бе измислен от нас, не от тях, посочи Юнкер.

По неговите думи кризата, предизвикала най-голямото разделение в ЕС в последните пет години, са били мигрантите. Трябва да признаем, че не постигнахме това, което искаме, но постигнатото не е малко. Мигрантите, които ЕС прие, са в пъти повече от подслонените от САЩ, Канада и Австралия, взети заедно, добави той. Юнкер заяви, че външните граници на ЕС не са достатъчно сигурни. Той призова с Африка занапред да се разговаря в условията на равнопоставено сътрудничество, защото става дума за достойнството на африканците.

Председателят на ЕК заяви, че е говорил с президента на САЩ Доналд Тръмп от позицията на силата, защото е говорил с гласа на 28 държави. Юнкер се определи като първият, настоял в Овалния кабинет, че с ЕС трябва да се разговаря сериозно.

Ако търсим единодушието за всички външнополитически въпроси, загубени сме. Поне в някои области на външната политика решенията трябва да се взимат с квалифицирано мнозинство, призова Юнкер. Направихме много за европейците, за мен бе най-висша чест да работя за ЕС, завърши той.

В същото време министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън заяви, че ще се опита да получи одобрението на парламента за избори, които ще се проведат на 12 декември, съобщава The Independent.

Джонсън изрази мнение, че начинът да бъде осъществен Брекзит е чрез преговори с парламента и затова той възнамерява да се споразумее с тях.

"Начинът да осъществим Брекзит е да бъдем разумни са парламента и да им кажем, че ако те наистина искат още време да разучат тази прекрасна сделка, могат да го получат, но ще трябва да се съгласят на провеждането на общи избори на 12 декември", заяви Джонсън.