Японският премиер Фумио Кишида поднови предизборната си дейност, прекъсната по-рано от експлозия, докато се подготвяше да произнесе реч в западната част на страната, съобщи Франс прес, като се позова на местни медии.

Инцидентът се случи само девет месеца след убийството на бившия японски премиер Шиндзо Абе по време на предизборна кампания през юли миналата година, което шокира Япония и чужбина и принуди страната да преразгледа мерките си за сигурност.

"Имаше голяма експлозия. Полицията разследва, за да установи подробностите, но бих искал да се извиня, че обезпокоих и причиних неудобство на много хора", заяви Кишида в ранния съботен следобед, на няколко километра от мястото на инцидента. "В момента тече важна кампания за нашата страна и ние трябва да работим заедно и да я доведем до край", добави той, цитиран от БТА.

Очаква се днес следобед той да присъства и на друго публично събитие в Чиба, близо до Токио.

Тази сутрин Кишида трябваше да говори в рибарското пристанище Сайкадзаки в подкрепа на кандидат на своята партия за частичните избори. Той тъкмо беше опитал местна риба, когато в тълпата избухна паника.

Нападателят беше задържан, предаде Киодо. При инцидента не са пострадали хора.