Япония изрази пред Република Корея протест заради десерта, поднесен на официалния обяд на южнокорейския президент Мун Дже-ин и лидера на КНДР Ким Чен-ун по време на историческата им среща в Панминчжон, предаде телевизионният канал Ен Ейч Кей, цитиран от ТАСС и БТА.

Десертът беше мус от манго с плочка от бял шоколад, върху която в синьо беше нарисувана карта на единна Корея заедно с островите Такешима (Токто).

Протестът е бил предаден на посолството на Южна Корея в Токио.

"Изключително разочаровани сме, защото островите Такешима са изконна японска територия. Това е неприемливо", каза директорът на отдела за Азия и Океания в японското външно министерство Кенджи Канасуги.

Японското външнополитическо ведомство вече изрази аналогичен протест преди срещата на върха, когато се обсъждаше менюто на обеда на лидерите на двете корейски държави. Още тогава Токио настоя десертът да бъде сменен.

Същата неприемлива за Япония карта беше изобразена и на облегалките на креслата, на които седяха Мун и Ким по време на преговорите.

Архипелагът Такешима е малка островна група в западната част на Японско море, наричано от корейците Източно море. Необитаемите скалисти острови станаха предмет на международен спор след 1945 г., когато Корея беше освободена от японско колониално господство. Днес островите са под контрола на армията на Южна Корея, която има там малък гарнизон.

Токио твърди, че Република Корея незаконно е окупирала тази територия, влязла в състава на Японската империя през 1905 г.

И Южна Корея, и КНДР обаче заявяват, че този миниатюрен архипелаг винаги е бил част от корейската държава.