Австралия и Япония подписаха днес споразумение за сътрудничество в сферата на сигурността, насочено към противодействие на нарастващата военна мощ на Китай, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

По време на визита в Австралия японският премиер Фумио Кишида се срещна с австралийския си колегата Антъни Албанезе в Пърт, Западна Австралия, за да актуализира подписан преди 15 години договор, сключен във време, когато основното безпокойство беше свързано с джихадистките атаки и разпространението на оръжия.

"Този исторически документ изпраща силен сигнал към региона за нашето стратегическо обвързване", каза Албанезе, приветствайки споразумението, подписано между двете страни.

Без да споменава директно Китай и Северна Корея японският премиер, каза, че споразумението е отговор на "все по-сложната стратегическа среда".

Това е първото посещение на японски премиер в Австралия от 2018 г.

Двете тихоокеански държави ще се съсредоточат по-специално върху обмена на разузнавателни данни, събрани от електронно подслушване или сателити. Понастоящем нито една от двете държави не разполага с мащабни разузнавателни мрежи в чужбина като американското ЦРУ или Главната дирекция за външна сигурност на Франция.

Споразумението се разглежда и като допълнителна стъпка към включването на Япония в разузнавателния съюз "Петте очи", в който влизат Австралия, Великобритания, Канада, Нова Зеландия и САЩ.

Кишида и Албанезе изразиха готовност също да засилят своето военно и енергийно сътрудничество.