Взривове са отекнали тази нощ в Мариупол, който е под руски контрол от първите месеци на войната и досега не беше обстрелван. Градът се намира далеч от фронтовата линия, дълбоко в тила.

Украинската агенция УНИАН съобщава поне за 11 взрива, като част от тях са били в централната част на града. Според неофициална информация от Телеграм канали градът е бил атакуван с нов вид боеприпаси за далекобойно оръжие, неизползвано досега във военните действия.

Украинските сили в Донецка и Луганска област правят всичко възможно, за да сдържат вражеските атаки, каза украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си обръщение, информира Ройтерс, цитиран от БТА.

"Много е важно, че въпреки големия натиск върху силите ни, няма голямо изменение на фронтовата линия", изтъкна Зеленски.

Руското министерство на отбраната заяви, че руските сили напредват към град Бахмут, който Кремъл възприема като ключова точка, от която руската офанзива може да продължи към други градове в Донецка област.

Обучението в украинските училища ще бъде дистанционно от днес до 24 февруари заради риск от руски ракетни атаки във връзка с наближаването на първата годишнина от нахлуването на руските сили в Украйна, предаде Ройтерс.

Според украинските власти Русия може да нанесе удари, за да "отбележи" годишнината в петък.

Междувременно Украйна размени няколко духовници от Украинската православна църква, която има исторически близки връзки с Москва, за заловени от Русия украински войници, предаде Ройтерс, като се позова на двама украински служители в сферата на сигурността.

Единият духовник е бил разменен за 28 украински войници, съобщава единият от украинските представители.

"Това е човек, който работеше за врага", каза Олексий Данилов, секретар на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана, в интервю за Ройтерс, като поясни, че освободеният духовник е много ценен за руснаците човек.

Андрий Юсов, говорител на военното разузнаване на Украйна, потвърди, че и преди е имало такива случаи, но не уточни колко пъти е имало такива размени.