Взривове отекнаха тази сутрин в Киев. Украинската армия успокои жителите на столицата, че експлозиите нямат връзка с войната, съобщи УНИАН.

След взривовете някои Телеграм канали, по-конкретно такива, които разпространяват руска пропаганда, започнаха да пишат за предполагаемо руско настъпление от Беларус, отбелязва украинската информационна агенция. Тя уточнява, че всъщност сутрешните експлозии в Киев и региона не са свързани с военни действия.

Заместник-командващият украинските Сухопътни войски генерал-лейтенант Олександър Павлюк успокои хората, че врагът не настъпва откъм Беларус. "Руски ферми за ботове използват активно (взривовете) като повод да всяват паника и да разпространяват съобщение, че това уж е началото на офанзива от север", посочи той.

Украинската система за противовъздушна отбрана изобщо не се е задействала, добавя БТА.

"Ако имаше заплаха, щяхте да чуете сигнал за тревога", напомни Павлюк. Украинският генерал подчерта, че "причината за взривовете ще бъде съобщена отделно".

Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че битката за източноукраинския град Соледар продължава, въпреки твърденията на Русия, че руските войски са овладели територията, съобщи ДПА.

"Тежката борба за Донецк продължава", каза Зеленски в ежедневното си видеообръщение в петък вечер. "Битката за Бахмут и Соледар, за Кремнина, за други градове и села в източната част на нашата страна продължава", каза той.

Той изрази лична благодарност към украинските военни части, които защитават Соледар и Бахмут от руските атаки. "Голяма благодарност към бойците от частта "Кракен" за решителните действия за унищожаване на врага в района на Соледар", заяви Зеленски.

Що се отнася до Бахмут той спомена и приноса на Международния легион, военна част, съставена от чуждестранни бойци, добавя БТА.

Както руската армия, така и известната руска наемническа част "Вагнер", която действа в района на Соледар, обявиха, че са завзели града.

Първоначално "Вагнер" обяви, че е овладял Соледар, след което руското министерство на отбраната първоначално опроверга това съобщение, но по-късно отстъпи и приписа победата на наемническите сили.

"Те вече се разправят помежду си на кого е заслугата за едно тактическо напредване", коментира Зеленски и определи това като "ясен сигнал за провал".