Един от най-активните вулкани в света - Килауеа, който се намира на Хавайските острови, започна да изригва вчера след тримесечна пауза, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Всички снимки вижте тук

Местни специалисти не очакват изригването да застраши населени места на острова. Властите обаче очакват пристигането на много хора, които искат да се насладят на гледката.

Снимка: БТА/АР

Килауеа, който е вторият по големина вулкан на Хавайските острови, изригва от септември 2021 г. до декември миналата година. В продължение на около две седмици през декември изригваше и най-големият хавайски вулкан Мауна Лоа на Големия остров на Хаваите.

Снимка: БТА/АР

След кратка пауза Килауеа започна да изригва отново през януари, като изригването тогава продължи 61 дни и приключи през март.

Изригване на Килауеа през 2018 г. обаче разруши над 700 къщи.

Хаваите са родени от вулканични изригвания на границата между две океански литосферни плочи.

Тропическият климат, плажовете, активните вулкани и разнообразният релеф правят архипелага популярна дестинация за туристи, сърфисти, биолози и вулканолози.

Снимка: БТА/АР

Поради централното му разположение в северната част на Тихия океан и трудовата миграция от 19 век местните традиции са силно повлияни от културите на Северна Америка и Източна Азия.

Постоянните жители (наред с многото посетители и американски военнослужещи) са над един милион.