Вулканът Фаградалсфядл изригна днес близо до исландската столица Рейкявик, предаде АФП.

Кадри, заснети от местни медии, показаха бликаща от пукнатина във вулкана лава.

Вулканът се намира на около 30 км югозападно от Рейкявик, близо до връх Фаградалсфядл, където през 2021 г. пак имаше вулканично изригване.

Снимка: БТА/AP

Пукнатината, от който извира лавата, е дълга около 300 метра. Изригването е започнало в долината Мерадалир, която е на по-малко километър от мястото на изригването от 2021 г.

Въпреки липсата засега на облаци с вулканична пепел Исландският метеорологичен институт смята, че е възможно да бъде регистрирано замърсяване заради тях. Газовете при вулканични изригвания, по-специално серният диоксид, може да се повишат в непосредствена близост и да представляват заплаха за здравето и дори за живота на хората, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Снимка: БТА/AP

Този тип замърсяване може да бъде пренасян и с вятъра.

Във вторник вечерта Метеорологичният институт обяви, че има вероятност от ново изригване близо до в идните дни или седмици.

От събота там бяха регистрирани близо 10 000 труса, от които два с магнитуд от над 5.

Засега няма засегнати от изригването полети на летището в Рейкявик, но властите ще следят ситуацията и ще действат в зависимост от нейното развитие.

Спътниковите снимки потвърждават деформацията на земната кора вследствие на притока на магма. В същото време лавата се приближава към повърхността два пъти по-бързо, отколкото при предишното изригване.

От снощи сеизмичната активност е намаляла, но според метеоролозите тя е била един от предвестниците на предстоящо изригване миналата година.

Град Гриндавик е на 8 км от вулкана, а Рейкявик, столицата на Исландия, е на 30 км. По време на последното изригване на Фаградалсфядл не е имало заплаха за местните жители.