Това съобщи европейската служба за безопасност на въздушния транспорт Евроконтрол, цитирана от ИТАР-ТАСС, на която се позова БТА.
Новият облак вулканична пепел вече доведе до ограничения в полетите над части от Великобритания, Испания, Италия и Португалия.

"В зоната на разпространение на облака се намират северната и централната част на Португалия и северозападната част на Испания. Затворени са италианските летища в Милано, Пиза и Флоренция", се казва в съобщението на Евроконтрол.

По-рано италианската Национална служба за гражданска авиация наложи забрана на гражданските полети над северната част на страната между 8 и 14 ч. в неделя, 9 май (от 9 до 15 ч. българско време), предаде РИА Новости, цитирана от БТА. Останаха обаче отворени летищата на три големи града в Северна Италия - Венеция, Триест и Римини.

Двайсетина полета анулира днес летището на град Ница в Югоизточна Франция - три дни преди в съседния Кан да започне поредното издание на прочутия кинофестивал. Заради тази проява и неделното Гран при на Формула 1 в Каталуня (Испания) броят на полетите до Ница е нараснал с 20 до 30 на сто в сравнение с обичайния, посочила говорителка на летищните власти, цитирана от АФП.

Повечето трансатлантически полети вчера бяха изпълнени със сериозни закъснения. Изпълняващите ги самолети бяха пренасочени по нови въздушни коридори, съответно на север и на юг от вулканичния облак, който се разпростира над район от Атлантическия океан с дължина 2 хиляди километра на височина от 10 хиляди метра.