Според двете организации именно фрагментираните национални въздушни пространства са задълбочили безпрецедентния хаос във въздуха, предизвикан миналата седмица от разпръсналата се пепел от вулкана в Исландия и довел до анулирането на 100 000 полета, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Представители на сектора, регулатори и анализатори предричат, че най-важният резултат от тазседмичните срещи за обсъждане на случилото се ще бъде стъпка към единно въздушно пространство за сметка на държавите, които все още се опитват ревниво да пазят небето си като символ на национален суверенитет.

Обединеното пространство също така би поставило небесата под контрола на един регионален регулаторен орган, вместо решенията да зависят от отделните държави - един от основните източници на объркване в кризата с вулканичната пепел.

В Европейския парламент и в Европейската комисия вече се обсъжда идеята въздушното пространство над Европа да се разглежда като "едно небе", заяви в разгара на кризата еврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева. Тя поясни, че за да имат право пилотите да взимат решение за извършване на полети, е необходима "една въздушна зона".