Това съобщи европейската агенция за контрол на въздухоплаването, предаде АФП, цитирана от БТА. Френската авиокомпания Ер Франс обяви, че е възобновила нормалната си дейност и е върнала над 40 000 души във Франция след отварянето на френските летища, предаде Франс прес. Върнатите във Франция 40 000 души са от много националности, но най-много са французите.
Авиокомпанията използва всички средства, с които разполага, за да върне във Франция и в Европа всички пътници, които чакат да се приберат, гласи комюнике на Ер Франс.
  
Междувременно исландски учени съобщиха, че вулканът Ейяфятлаокутл вече изхвърля по-малко пепел. Специалистите наблюдават и съседния вулкан Катла, чието изригване би могло да бъде много по-опасно. Някои исландски експерти обаче са притеснени и от това, че трусовете във вътрешността на вулкана продължават.

Европейският съюз раздели въздушното пространство над Европа на три зони: Зона 1 с голяма концентрация на пепел, където полетите са забранени;
Зона 2 със слаба концентрация на пепел, където за всеки полет трябва да има разрешение; 
Зона 3, в която няма вулканична пепел и самолетите могат да летят без ограничения.
 
Полетите в леко замърсените въздушни слоеве се извършват при редица условия, които трябва да изпълнят авиокомпаниите и с предварително разрешение.
Междувлеменно стана ясно, че датски самолет е извърши пробен полет над въздушното пространство на Дания при ниска концентрация на вулканична пепел. В двигателите му няма следи от пепел и маневреността му не е засегната, предаде Франс прес.