В момента всяка държава си отговаря поотделно. Това заяви еврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева, предаде БТА. Еврокомисарят каза това, по повод въздушната блокада обхванала Европа след изригването на вулкана в Исландия и облака от пепел, който той образува.

За да може да се даде право на пилотите да взимат решение за извършване на полети, трябва да имаме една въздушна зона, посочи Георгиева. Това според нея е път към усъвършенстване на координацията, която по думите й е най-важният акцент при криза. Еврокомисарят посочи, че друг важен момент от обсъжданията е усъвършенстване на алтернативите чрез наземен транспорт.

В случая не става въпрос за обезщетения за авиокомпаниите, а за помощи, които могат да бъдат отпуснати, коментира Георгиева. Тя посочи, че загубите от "въздушната блокада" заради вулканичния облак над Европа са средно около 200 млн. евро на ден. Отменени са общо 84 000 полета, като са засегнати 8 млн. души, допълни еврокомисарят.