Сръбският президент Александър Вучич се отказа от планираната среща с косовския си колега Хашим Тачи в Брюксел. Обратът идва на фона на поредно влошаване на отношенията между западната ни съседка и бившата й провинция.

Вучич се качи на самолета за Белград след над 2-часов разговор с върховния представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини. По-рано днес тя се среща с Тачи. Косовската делегация остана в Брюксел.

Според ръководителя на сръбската правителствена служба за Косово Марко Джурич заяви, че срещата е отменена, тъй като Европейският съюз не е създал достойни условия за диалог.

Междувременно стана известно, че президентът на Сърбия е наредил на армията, а след това е поискал от полицията и Агенцията за сигурност и разузнаване да прекратят всякаква комуникация с косовската полиция, силите КФОР или които и да било албански и международни представители, действащи на "територията на автономна област Косово", съобщи днес сръбската държавна телевизия РТС, цитирана от bTV.

Искането е свързано с планираното от Вучич посещение в северната част на Косово. Визитата, обявена за събота и неделя, изненадващо бе поставено под въпрос след информациите, че Прищина възнамерява да му попречи да посети ВЕЦ Газивода.