Британският премиер Риши Сунак се срещна с израелския президент Ицхак Херцог в Тел Авив, като двамата подчертаха необходимостта да се избегне допълнително ескалиране на насилието в региона, предаде Ройтерс, позовавайки се на канцеларията на Сунак.

"Премиерът и президентът Херцог подчертаха наложителната необходимост да се избегне по-нататъшно ескалиране на насилието в региона. Те се съгласиха да продължат да работят заедно за постигането на тази цел", се казва в изявлението на канцеларията на британския премиер.

Сунак също така се е споразумял с Херцог да бъде продължена работата по освобождаването на британските граждани, взети за заложници по време на конфликта. 

Това е втора ключова визита в Израел за последните 24 часа, след като вчера в Израел отиде и лично американският държавен глава Джо Байдън. 

След като самолетът на британския премиер кацна в Тел Авив по-рано тази сутрин, пред репортери той каза, че атаките на "Хамас" от 7 октомври са "неописуем, ужасяващ акт на тероризъм" и потвърди подкрепата на Великобритания за Израел. В социалните мрежи той написа: "Скърбя с вас и заставам с вас срещу злото, което е тероризмът. Днес и винаги."

 

"Всяка смърт на цивилен е трагедия. И животът на твърде много хора беше загубен след ужасяващия акт на терор от страна на "Хамас", посочи Сунак в изявление преди визитата.

Той каза, че смъртоносната експлозия в болницата в Газа във вторник, при която бяха убити стотици палестинци, трябва да бъде "преломен момент за лидерите в региона и по света и те да се обединят, за да се избегне по-нататъшна опасна ескалация на конфликта". Сунак също така обеща, че Великобритания ще бъде "в челните редици на тези усилия". 

Британският лидер пристига в Израел, за да поднесе лично съболезнованията си на израелския премиер Бенямин Нетаняху във връзка с атаката на "Хамас" срещу еврейската държава на 7 октомври.

Очаква се акцент в разговорите на Сунак и Нетаняху да е войната в ивицата Газа, отбелязва Ройтерс. 

Британският премиер ще призове също за отварянето на маршрут за достъп на хуманитарни помощи от Египет в Газа колкото е възможно по-скоро.

Най-малко седмина британски граждани са били убити и най-малко деветима са в неизвестност след атаката срещу Израел, заяви вчера говорител на Сунак.

В същото време външният министър на Великобритания Джеймс Клевърли, който също посети Израел миналата седмица, ще посети Египет, Турция и Катар през следващите три дни, за да обсъди конфликта и да се опита да намери мирно решение, съобщиха от канцеларията му.

Великобритания изтъкна, че трите страни са "жизненоважни за международните усилия за запазване на регионалната стабилност, за освобождаване на заложниците и за осигуряване на хуманитарен достъп до Газа".

Снимка: БТА/AП