Евгений Пригожин, основателят на руската наемническа група "Вагнер", играе активна роля във войната в Украйна. "Вагнер" е създадена през 2014 г., но Пригожин твърди, че е основал руската частна военна компания едва през септември миналата година, пише "Инсайдър".

Според лондонския в. "Таймс" компанията не е законно регистрирана структура и наемниците са незаконни според руското законодателство. Но тя все още се разглежда като де факто частна военна компания, обслужваща Кремъл.

Би Би Си припомня, че бойците на "Вагнер" са вкарани в действие за първи път при анексирането на Крим от Русия. Вагнер също така изпраща войници в Африка и Близкия изток, отбелязва в. "Таймс".

През 2021 г. разследващи на ООН обвиняват групата в извършване на военни престъпления.

Макар Пригожин да играе активна роля във войната, той все по-често критикува президента Путин, че не снабдява войските му с достатъчно боеприпаси. По-рано този месец той дори се бе зарекъл да изтегли войските си от източния украински град Бахмут - мястото, превърнало се в нарицание за една от най-дългите и кървави битки по време на руската инвазия.

Преди това Пригожин бе определян като един от най-близките съюзници на Путин. Той не заема никаква официална държавна длъжност, но от години се е превърнал в доверено лице на руския лидер, дори по въпроси, свързани с държавните дела.

Преди да стане приятел на Путин и да натрупа богатството си, Пригожин излежава няколко години в руска наказателна колония. Роден на 1 юни 1961 г. в бившия Ленинград, сега Санкт Петербург в Русия, Пригожин е осъден за нападение, грабеж и измама през 1981 г., според съдебни документи, получени от независимия руски сайт "Медуза". Осъден е на 13 години затвор в наказателна колония, но е освободен след девет години около времето на разпадането на бившия Съветски съюз.

Според американския в. "Ню Йорк таймс" Пригожин започва своето стремглаво изкачване в хранителния бизнес скоро след като е освободен, като отваря щанд за хотдог. След това отваря магазин за хранителни стоки, преди да направи верига от ресторанти с няколко свои партньори в Санкт Петербург.

Връзката му с Путин започва, след като Пригожин създава бизнес за кетъринг, който често обслужва руския лидер. "Таймс" припомня, че той скоро си спечелва прозвището "готвачът на Путин".

Пригожин основава една от големите си компании "Конкорд кетъринг" (Concord Catering) през 1996 г., когато започва ресторантьорския си бизнес, пише американското специализирано издание "Уайърд".

Не е ясно кога е получил това прозвище, но през следващото десетилетие кетъринг бизнесът на Пригожин получава изгодни държавни поръчки за изхранване на руските училища и военни, както и възможност да организира държавни банкети.

"Конкорд кетъринг" обслужва встъпването в длъжност на Дмитрий Медведев и Путин, отбелязва в. "Ню Йорк Таймс". Путин също така празнува рождените си дни в ресторантите на Пригожин.

Според разследване на Фондацията за борба с корупцията, цитирано от британския в. "Таймс", държавните поръчки за период от пет години са на стойност 3,1 милиарда долара.

Освен бизнеса си с кетъринг, публично известно е, че Пригожин ръководи и други компании, като финансира една, която е обвинена в намеса в изборите в САЩ. Той е основал компанията за управление и консултиране "Конкорд", като е стартирал и собствена онлайн новинарска услуга, според лондонския "Таймс".

В обвинителен акт на министерството на правосъдието на САЩ от 2018 г. се твърди също, че Пригожин е финансирал и т.нар. "фабрика за тролове", известна като агенция за интернет изследвания.

В обвинителния акт, който включва 12 други руснаци и фирмите на Пригожин за кетъринг и консултации "Конкорд", се твърди, че агенцията за интернет изследвания "е участвала в операции за намеса в избори и политически процеси".

Компанията е правила това отчасти чрез създаване на "фалшиви акаунти на американски граждани" и управление на сайтове в социалните мрежи, в които се обсъждат политически и социални въпроси.

Преди това Пригожин отричаше участието си, но на 7 ноември 2022 г. призна в публикация в руската социална мрежа "ВКонтакте", че се е намесвал в изборите на Запад. "Намесвали сме се, намесваме се и ще продължим да се намесваме", каза Пригожин.

"Внимателно, прецизно, хирургически и по наш собствен начин, както ние знаем как да го правим", поясни той. "По време на нашите точкови операции ще отстраним двата бъбрека и черния дроб наведнъж", добави Пригожин, намеквайки за хирургическия характер на операцията.

През десетилетията олигархът бе спечелил вниманието на Путин. Но когато инвазията на Путин в Украйна се провали, Пригожин му каза къде греши, отбелязва "Инсайдър".

С контрола си върху наемническата групировка "Вагнер" той е влиятелен фактор и във войната на Русия срещу Украйна. Но когато през септември миналата година се разпространиха съобщения за загубите на Русия в Украйна, Пригожин изрази пред Путин опасения за начина на водене на войната от страна на Кремъл, пише американският в. "Вашингтон пост".

Пригожин опроверга това твърдение пред в. "Вашингтон пост" и каза, че "не е критикувал управлението на Въоръжените сили на Руската федерация по време на конфликта в Украйна".

Но Пригожин и преди е изразявал критики срещу военното ръководство на Русия. Когато ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров разкритикува руски командир и висши офицери, след като Русия беше изтласкана от град Лиман в Украйна, Пригожин повтори тези критики, предаде Би Би Си.

С напредването на руската инвазия в Украйна Пригожин започна да вербува осъдени да служат в компанията "Вагнер" и по този начин да помагат на Кремъл в борбата му.

През септември миналата година се появи видео, в което мъж, силно наподобяващ Пригожин, се обръща към затворници в двора на руски затвор. Във видеото мъжът предлага сделка - сражавай се за компанията "Вагнер" в Украйна в продължение на шест месеца и ще бъдеш помилван. Тези, които се запишат и после избягат, ще бъдат екзекутирани, каза той.

Във видеото основателят на "Вагнер" Пригожин посещава наказателна колония и търси нови пехотинци, които да се присъединят към компанията му. Нарича "герои" някои от тези, които са излежали 30 години в затвора и после са загинали в битка.

Видеото потвърди информацията на американския в. "Уолстрийт джърнъл", че "Вагнер" набира бойци от руските затвори, нещо, което по-късно бе потвърдено и от руските държавни медии.

През януари тази година руската агенция РИА "Новости" разпространи кадри, на които се вижда как Пригожин освобождава първата си група осъдени след приключване на службата. Той казва на новоосвободените мъже, че обществото трябва да ги уважава. И небрежно ги предупреждава да не извършват нови престъпления, като например изнасилване. "Не пийте, не употребявайте наркотици, не изнасилвайте жени, дръжте се прилично", казва той.

Заплахата на Пригожин, че ще накаже всеки вербуван затворник, който дезертира, бе потвърдена по смразяващ начин през ноември 2022 година. Появи се видео на бруталното убийство на мъж, представящ се като Евгений Нужин, който каза, че се е записал да служи във "Вагнер" като затворник, но след това се е предал на Украйна. По неговите думи му е било казано, че ще го настигне възмездие.

Не е ясно кой е извършил екзекуцията.

Пригожин призна за видеото, като нарече Нужин "предател" в изявление по повод смъртта на мъжа, отбелязва "Инсайдър".

Но през февруари 2023 г. Пригожин обяви, че спира вербуването на затворници. Появиха се няколко съобщения, че много осъдени са отказали да се присъединят, защото са се притеснявали, че ще бъдат използвани просто като "пушечно месо" в Украйна, пише "Инсайдър".

През февруари Пригожин направи изявление в "Телеграм", че наемническата компания вече "напълно" е спряла да набира затворници. Той не предложи никакво обяснение за това, допълва "Инсайдър".

Затворник, намиращ се в руската Тулска област, каза пред независимата руска медия "Медуза", че лишените от свобода вече не искат "дори да обсъждат възможността" да се включат във войната в Украйна.

"Един от затворниците, които са заминали (с компанията "Вагнер" - бел. ред.) ми каза, че след като попитал (представителите на "Вагнер") колко обучение ще има, (те му казали): "Бойното поле ще бъде мястото на твоето обучение".

"Напълно възможно е те вече да участват пряко (в бойни действия)", каза затворникът пред руския сайт "Медуза".

През февруари Пригожин каза, че броят на отрядите на "Вагнер" "ще намалее", като добави, че групата "няма да може да изпълнява и обема от задачи, които бихме искали", отбелязва британският в. "Гардиън". Съобщението също така предизвика слухове за нарастващ разрив в отношенията между Пригожин и Путин, след като групата "Вагнер" се появи на първите страници на вестниците.

Според агенция Ройтерс Кремъл е казал на руските държавни медии да спрат да популяризират Пригожин и неговата компания. "Позицията на политическия блок (Кремъл - бел. ред.) е да не го допускаме до политиката. Те малко се страхуват от него и го смятат за неудобен човек", каза пред Ройтерс бившият съветник на Кремъл Сергей Марков.

Пригожин обаче дава уверения пред руски интервюиращ, че има "нулеви" политически амбиции. Той също така си приписва заслуги за усилията на "Вагнер" да осигури известен териториален напредък, особено в сраженията в източния украински град Бахмут. Миналия месец "Вагнер" обяви победа в източния украински град Соледар, само за да може по-късно министерството на отбраната да заяви, че градът е бил превзет от руски войници, пише "Политико".

"Постоянно се опитват да откраднат победата от "Вагнер" и да говорят за присъствието на неизвестни, само за да омаловажат техните заслуги", каза Пригожин в изявление, разпространено чрез пресслужбата на консултантската му компания "Конкорд" в "Телеграм".

Това изглежда е подразнило някои военни служители, включително руския министър на отбраната Сергей Шойгу, който се чувства все едно, че го сравняват с Пригожин, се казва в доклад на британското разузнаване. В началото на март Русия публикува видео от среща на Шойгу с военнослужещи по време на негово необичайно посещение в Украйна. В разузнавателен доклад на британското министерство на отбраната се казва, че видеото е публикувано вероятно "в отговор на неотдавнашните кадри, в които (Пригожин - бел. ред.) посещава свои бойци на фронтовата линия".

"Вагнер" е в спор на най-високо ниво с руското министерство на отбраната и Шойгу вероятно е чувствителен към това да бъде сравняван с Пригожин", се казва в справката.

Пригожин публикува снимки на труповете на десетки войници на "Вагнер" в Бахмут и директно обвини Шойгу и началника на руския генерален щаб Валерий Герасимов за смъртта им. Пригожин каза, че всички наемници са били убити на 21 февруари 2023 г. и смъртта им е можело да бъде избегната, ако руското министерство на отбраната им беше предоставило боеприпаси, писа руският сайт "Медуза".

Русия отхвърли твърденията му.

"Всички изявления относно недостига на снаряди, направени от щурмови части, са абсолютно неверни", се казва в руско изявление, цитирано от Би Би Си. В него не се посочват имената нито на Пригожин, нито на компанията "Вагнер".

Но публичната вражда накара Путин бавно да се дистанцира от бившия си приятел. В съобщение в канала си в "Телеграм" Пригожин каза, че Кремъл е спрял да отговаря на всички негови преки телефонни обаждания.

"За да ме накарат да спра да искам боеприпаси, всички горещи линии до службите, до ведомствата и т. н. бяха прекъснати за мен", каза Пригожин, цитиран от Си Ен Ен. "Те блокираха и ведомствата от вземане на решения", добави той.

През май враждата стигна до критична точка, когато Пригожин се нахвърли срещу Кремъл в наситено с нецензурни изрази видео, разпространено в "Телеграм". В него основателят на "Вагнер" се оплаква, че наемническата компания изпитва недостиг от боеприпаси. "Имаме 70% недостиг на боеприпаси! Шойгу! Герасимов! Къде, по дяволите, са боеприпасите", пита той във видеото.

"Вие, животни, се мотаете в скъпи клубове", продължи Пригожин. "Децата ви се радват на живота си, снимат клипове за ЮТюб. Нима си мислите, че сте господари на този живот и че имате право да контролирате живота на другите", пита основателят на "Вагнер", цитиран от "Инсайдър".

Изтеклите американски класифицирани документи сочат също, че през януари Пригожин е предложил да разкрие на украинците позициите на нахлуващите руски войски в замяна на това да пощадят наемниците му, посочва "Инсайдър".

В изтеклите класифицирани документи, за които първи съобщи американският в. "Вашингтон пост", се казва, че лидерът на "Вагнер" многократно е предлагал да сподели руска разузнавателна информация с Киев в замяна на територия около Бахмут. Един от украинските официални представители каза пред в. "Вашингтон пост", че киевските лидери, скептични към целта му, са отказали.

Оттогава Пригожин отрича тези съобщения, като миналия понеделник каза в аудиоизявление: "Кой стои зад това? Мисля, че или някои журналисти са решили да раздуят нещата, или другари от Рубльовка (неофициалното име на престижен жилищен район в западните покрайнини на Москва - бел.ред.) сега са си наумили да измислят една красива, подхвърлена история", предаде Си Ен Ен.