Вицепремиерът по европейските въпроси на Република Северна Македония и главен преговарящ с ЕС Боян Маричич каза, че обявяването на нови искания от страна на България е пропаганда на опозицията в страната.

"С тези конституционни промени ние правим разграничение по отношение на идентичността на македонците и българите, така премахваме и единствената крупна блокада от страна на нашите съседи", заяви Маричич пред телевизия "Ал Джазира", цитиран от Секретариата по европейски въпроси в Скопие и БТА.

Целта на правителството на Северна Македония и главния преговарящ с ЕС е до средата на декември, когато е срещата на върха на Европейския съюз и където една от темите е разширяването, конституционните промени да бъдат приети и по този начин Северна Македония да продължи заедно с Албания.

Според Маричич няма време за губене и страната трябва да направи всичко необходимо, за да не пропусне тази възможност, както е пропускала други възможности до този момент. 

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски обаче не вижда сближаване на двата политически блока в парламента, за да се стигне до осигуряване на необходимия брой депутати и за гласуване на промените в конституцията. 

Снимка: БТА/АР

"Аз съм единственият политик, който преди година каза, че ако след гласуването в парламента на френското предложение, което вече е европейско, трябва да направим оценка дали имаме шанс да направим (мнозинство от) две трети, а това се вижда бързо по време на консултацията с парламентарните групи. В такъв случай трябваше да оставим този въпрос настрана и да се занимаваме много повече с вътрешните реформи", каза той. В интервю за телевизия "Телма" Пендаровски добави: 

Правителството обаче реши друго. Оттогава до днес аз съм единственият, който казва, че днес не сме по-близо до 80 (депутати), отколкото бяхме преди два месеца или преди 12 месеца. Загубихме златно време, което можехме да отделим за други въпроси, а това беше тема, която откриваше и закриваше новините и публицистичните предавания, защото ние като политици ви я предоставихме.

Наистина смятам, че изгубихме време за един безобиден по съдържанието си въпрос. Защото е ясно какво означава ако впишем българите в конституцията, вече имаме 7, какво ако в конституцията си имаме 12 народа, но вместо да приоритизираме темите, почти година и половина се занимаваме само с България",

По думите му Северна Македония не трябва да се отказва заради трудността да се сближат позициите и припомни позицията си, че е за предложената преговорна рамка, "защото френското предложение не унищожава (Северна) Македония" и заяви, че ще положи всички усилия, за бъдат направени промените в конституцията възможно най-скоро.

От друга страна, ако нямаме шанс да постигнем (мнозинство от) две трети, ако приемем, че не можем да го направим днес, утре, вдругиден... до края на годината, нека го отместим и нека следващият победител в парламентарните избори да се занимава с този въпрос. Защото знаете, че насила хубост не става, каза Пендаровски.

Промените в основния закон на Северна Македония за вписване на българите в него е условие в преговорната рамка на страната, за да бъде проведена втората междуправителствена конференция и Северна Македония да започне да отваря преговорните глави. Въпреки че управляващата коалиция СДСМ и ДСИ, както и всички албански партии заявяват, че ще гласуват за промените в конституцията, необходимите гласове в парламента не могат да бъдат постигнати, ако опозиционната ВМРО-ДПМНЕ не гласува в подкрепа. Опозиционната партия обаче отказва за подкрепи промените в конституцията "под български диктат".

"Винаги е по-лесно да продадеш националистически, отколкото по-умерен наратив. Ако реша да използвам националистически наратив и да говоря срещу албанци, българи, да съм антиамериканец и така нататък, мога да спечеля 700 000 гласа на всякакви избори", посочи Пендаровски.

Той припомни опитите на Зоран Заев да запознае опозицията с предложението за договор с Гърция, в което по думите му е получил единствено отричане от страна на опозицията.

"Един от най-шумните депутати на това заседание сега казва, че Преспанският договор е реалност и никой да не си прави илюзии, че може да бъде променен. Това е двоен стандарт - говориш едно пред електората си и пред обществото, чакаш да дойдеш на власт и накрая ще приемеш всичко, и Северна (Македония) и българите в конституцията. Това е партиен, а не държавен и стратегически интерес", посочи Пендаровски.