Видеото е запечатало стотина души в цивилно облекло, седнали на земята, които са били заснети от лице, представило се за член на Свободната сирийска армия /ССА/, съобщава АФП, цитиран от БГНЕС. То ги разпитва един по един за тяхната самоличност.

Повечето заявяват, че са военнослужещи в правителствената армия или членове на подкрепящи режима въоръжени групировки. Те също така признават, че са били пленени в Алепо. Пленниците са наобиколени от въоръжени мъже.

"Аз съм полковник Мохамад Рашил ел Мхеймед... арестуван бях на входа на Алепо, когато се връщах от Рака", заявява един от тях. "Аз съм капитан Фуад ел Хош от командването на полицията в Алепо, квартал Шаар Арестуваха ме, когато излизах от полицейския участък", разказва друг. Член на въоръжените милиции Шабих признава, че е убил един демонстрант. "Ето каква е съдбата на всички, които са на страната на режима, те ще попаднат в ръцете на ССА" предупреждава лицето, направило видеозаписа.

В същото време генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова сирийското правителство да спре офанзивата срещу град Алепо, предадоха световните агенции. Бан отправи призива си от Лондон след среща с британския външен министър Уилям Хейг.

Силите на сирийския президент Башар Асад подновиха въздушните бомбардировки и артилерийския обстрел по позиции на бунтовниците в град Алепо. Армията на режима в Дамаск разшири операцията си срещу бунтовниците в търговската столица на Сирия. Съединените щати изразиха опасения, че операцията ще доведе до масови убийства.

Държавният департамент заяви, че има достоверни данни, че колони от танкове се насочват към Алепо, което заедно с въздушните удари с хеликоптери и самолети представлява сериозна ескалация на усилията на Асад за неутрализиране на бунтовете.

Гражданският конфликт в Сирия започна преди 16 месеца и до момента струва живота на 19 хил. души.