Русия обяви, че напредва в западната част на Бахмут, за да превземе този град, който е епицентър на ожесточени сражения от няколко месеца, предадоха Франс прес и БТА.

"Щурмови групи на групата "Вагнер" водят високоинтензивни военни операции, за да превземат квартали в западната част на Артьомовск (съветското име на Бахмут), което Москва използва", заяви руското министерство на отбраната.

Според украински военен, напуснал Бахмут преди седмица и свързал се днес с Франс прес, позиции са били изгубени в града и е невъзможно да бъдат евакуирани или изтеглени украинските сили оттам. Ситуацията е много трудна, допълва той. Дори и Украйна да изпраща в зоната все още "свежи хора", то "Бахмут ще падне за по-малко от месец", казва украинският военен, чието име не се съобщава.

Същевременно лидерът на "Вагнер" - Евгений Пригожин заяви, че Украйна е готова за настъпление, но Русия е готова да го отрази, предаде ТАСС.

Междувременно в Словянск, град в Източна Украйна, при руски удар по жилищна сграда загинаха най-малко 8 души, а най-малко 21 души бяха ранени, предаде Франс прес, като се позова на местния областен управител Павло Кириленко. Под отломките на сградата обаче има и затрупани. Оттам е било извадено живо дете на две годинки, но то е починало от раните си по-късно.

На този фон президентът на Русия Владимир Путин подписа закон, улесняващ мобилизацията на руснаци в армията, предадоха световните агенции.

Според новия закон резервист вече може да бъде мобилизиран по електронен път, чрез портал на руските обществени служби, или дори чрез повиквателна, предадена на трето лице.

Досега повиквателните трябваше да бъдат предавани задължително лично на резервиста, посочва Франс прес.