Настоящият президент на Черна гора ще се изправи на втория тур на президентските избори срещу прозападния бивш министър на икономиката Яков Милатович, след като никой от двамата не успя да получи повече от 50 процента на първия кръг на изборите, който се произведе в неделя, съобщи Ройтерс.

След преброяването на 99,7 процента от представителна извадка на подадените гласове, преброена от Центъра за мониторинг и проучвания, Джуканович получава 35,3 процента, а Милатович, зам.-председател на движението "Европа сега" - 29,2 процента от гласовете.

Милатович определи изборния си резултат като победа за "красива, по-добра, справедлива (...) и европейска Черна гора". "Ние направихме решителна крачка към (втория тур на) 2 април (...) и към сигурна победа", каза той.

На трето място остана Андрия Мандич, лидер на Демократичния фронт, който се стреми към по-близки връзки със Сърбия и Русия. След отпадането си той обяви подкрепата си за Милатович на втория тур. "Не може да има победа на втория тур без подкрепата на Демократичния фронт. (...) Аз давам пълната си подкрепа на Милатович", каза Мандич.

Вероятно официалните резултати няма да бъдат обявени по-рано от няколко дни заради процедурите по внасяне на възражения.