В Габон офицери изглежда са извършили тази сутрин опит за преврат. Те са завзели държавното радио и са изразили недоволство от управлението на президента Али Бонго, който се лекува в Мароко след прекаран инсулт, съобщи Ройтерс. цитирана от БТА.

Новогодишното обръщение на Бонго "е засилило съмненията в способността на президента да продължи да изпълнява задълженията си", каза лейтенант Кели Ондо Обианг, водач на провъзгласеното Патриотично движение на габонските сили за отбрана и сигурност.

Франс прес съобщава, че войниците са призовали към създаване на Национален съвет за възстановяване на страната и че в центъра на столицата Либървил се чуват изстрели. Един от главните булеварди е блокиран от военните.

Али Бонго наследи баща си Омар Бонго като президент през 2009 г. Той бе преизбран през 2016 г. в избори, опорочени от насилие и обвинения в измама. През октомври м.г. Али Бонго получи инсулт и беше лекуван в Мароко. В последните два месеца отсъстваше от страната.

По ирония на съдбата САЩ заявиха на 5 януари, че са разположили свои военни в Габон, готови за реакция, в случай че американски граждани се наложи да бъдат евакуирани от съседно Конго поради опасенията от насилие след спорните президентски избори там.

В писмо до лидерите на Конгреса президентът Доналд Тръмп заяви, че първите 80 военнослужещи са пристигнали в Габон в сряда, 2 януари. Те ще останат в региона, докато ситуацията със сигурността в ДР Конго стане такава, че присъствието им вече не бъде необходимо, поясни президентът.