Язовирна стена на норвежка река частично се срути днес, а през зейнала дупка в средата на съоръжението започна да се излива вода, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Инцидентът беше предшестван от дни на тежки наводнения в района.

Водата пробива язовирната стена на водноелектрическата централата „Браскерайдфос“ на река Глома

Снимка: AP/БТА

Язовирът "Браскерайдфос" на река Глома, най-големият воден път в Норвегия, не можа да отвори шлюзовете си, след като контролната му зала се наводни.

По-рано полицията обмисляше да взриви един от шлюзовете на построения преди 45 години язовир, за да помогне за облекчаване на ситуацията, но в крайна сметка се отказа, защото щеше да е трудно експлозията да остане под контрол.

Водата пробива язовирната стена на водноелектрическата централата „Браскерайдфос“ на река Глома

Снимка: AP/БТА

Норвегия евакуира хиляди хора заради придошлите реки, достигнали до най-високите си нива от поне 50 години, а много домове и предприятия бяха се оказаха под вода или бяха отнесени от свлачища.

В обширни части от южна Норвегия основните пътища бяха затворени, а влаковете бяха спрени, след като реките излязоха от бреговете си.

Река Сторелва тече през Хьонефос

Снимка: AP/БТА

Властите предупредиха за нови наводнения през следващите дни докато водата настъпва към по-ниско разположените крайбрежни райони.

 

Бурята Ханс разтърси части от Скандинавия и Балтика в продължение на няколко дни, като причини преливане на реки, повреди пътища, а паднали клони нараниха хора.