Град Донецк е подложен тази сутрин на най-масирания обстрел от 2014 година насам. Това съобщи пред ТАСС заместник-ръководителят на представителството на т.нар. Донецка народна република в Съвместния център за контрол и координация на въпросите, свързани с военните престъпления в Украйна, Наталия Шуткина.

Медията предава още, че според представителството на ДНР украинските военни са изстреляли 40 реактивни снаряда от реактивната система за залпов огън "Град" в района на Ворошилов и Киев в 07:00 часа московско време. Пострадали са централни райони.

Кметът на Донецк Алексей Кулемзин също написа в канала си в Telegram, че това е най-масовият удар в центъра на Донецк от 2014 г. насам.

"Тази сутрин украинските фашисти извършиха поредното военно престъпление. Днес точно в 7 часа сутринта те подложиха центъра на Донецк на най-масирания удар от 2014 г. насам. 40 ракети от реактивни системи за залпов огън "БМ-21 Град" бяха изстреляни по цивилни", каза той.

По информация на ТАСС удари от снаряди са регистрирани в района на хотел "Виктория". Има щети по няколко жилищни сгради. В резултат на обстрела е повредена сградата на търговския център "Форум", съобщават още властите в ДНР.

Очевидци съобщиха за попадение на снаряд в купола на Преображенската катедрала, за прекъснат газопровод в жилищен блок, за пожари в заведение за обществено хранене и в няколко сгради на Донецкия национален технически университет, написа в Телеграм кметът на града Алексей Кулемзин. Изгорели са коли на паркинга край бизнес центъра "Столичний", добави той.

Засега властите съобщават за петима ранени, в това число и дете на 10 години.

В момента работим за установяване на щетите, като до момента те са немалко, тъй като района е гъсто застроен, посочи Шуткина.