Украинската контраофанзива е напълно неуспешна, въпреки че Киев подготвя нови активни настъпателни операции в някои части на фронта, заяви руският президент Владимир Путин в интервю за предаването "Москва. Кремъл. Путин", предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Руското общество е единно и това е ключът към победите на страната, сигурен е Путин.

В интервюто по канала "Русия-1" руският президент каза за отношенията на Москва със Запада, че Русия, следвайки добре познатия древен принцип, се "готви за война", но иска мир. Така той отговори на въпроса на водещия за коментар на препоръката на комисия на Конгреса на САЩ Вашингтон да се подготви за едновременна война с Русия и Китай, включително като се вземе предвид вариантът за ядрена конфронтация.

Според Путин "всички ние се готвим за война, защото следваме добре известния древен принцип: искаш мир, готви се за война. Но ние изхождаме от това, че искаме мир".

Руският лидер по-специално обърна внимание на конфронтацията на Запада с Китай.

"Освен това Китай не е влязъл [в борбата] с тях, а американците са тези, които се борят с тях. И след като са тръгнали по този път, те повличат след себе си и европейците", заяви той. Путин изтъкна, че самата Европа не иска да се кара с Пекин, обемът на търговията между Европа и Китай непрекъснато расте. "Говорейки за това, европейците имат по-голям темп на растеж (на търговията с Китай), отколкото търговския оборот на Русия с Китай. Те не искат да развалят отношенията си с КНР. Американците ги тласкат натам", обобщи Путин.

Той допълни, че в главата на никой здравомислещ човек не трябва дори да се появява мисълта за възможност за война между ядрени сили.

"Ако говорим за война между великите ядрени сили - това е съвсем друга история", отбеляза Путин, сравнявайки такава конфронтация с войната в Украйна и конфликта в Близкия изток. "Не мисля, че хората със здрав разум трябва или може да мислят за това. Но ако го допуснат, то само ни кара да бъдем предпазливи."

Руският президент допълни, че "ние искаме мир, а ако те (Западът - бел. ред.) искат да воюват с Русия, то това е съвсем друга война, това не е провеждане на специална военна операция".

Той подчерта, че Москва и Пекин съвсем не формират някакъв военно-политически съюз, докато Западът прави именно това. "Вече много пъти сме казвали: ние не се обединяваме в някакъв военно-политически съюз, докато американците го правят. Нещо повече, те принуждават своите съюзници да влошават отношенията си с Русия и Китай".