Руският президент Владимир Путин нареди засилване на граничната охрана, за да се осигури бързо движение на руски военни и цивилни в украинските райони, които сега са под контрола на Москва, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

В послание по повод Деня на граничната охрана Путин каза, че нейна задача е да покрива надеждно линиите в близост до бойната зона.

Атаките в Русия нараснаха по интензивност в последните седмици, основно чрез удари с дронове в областите по границата с Украйна, но също така и все по-навътре в Русия, в това число и срещу петролопровод северозападно от Москва вчера, припомня Ройтерс.

"Необходимо е да се гарантира бързото движение на военни и цивилни коли и товарни превозни средства, в това число на храни и хуманитарна помощ от строителни материали, изпратени на новите субекти на Руската Федерация", казва Путин в посланието, качено в канала на Кремъл в Телеграм.

Херсонска, Запорожка, Луганска и Донецка област са четирите района в Украйна, които Путин обяви за анексирани от Русия миналия септември след референдуми, определени от Киев като пародия. Руските сили контролират само частично четирите района.

Вчера руски представители казаха, че трима души са били ранени в Белгородска област при украински обстрел. Тази седмица същият район бе мишена на проукраински бойци, което породи съмнения относно руските отбранителни и военни способности.

Курска и Белгородска област в Русия граничат с Украйна и са най-често мишена на атаки, които повредиха електропроводи, железопътна и военна инфраструктура. Местните представители упрекват за това Украйна. Киев почти никога открито не поема отговорност за атаките в Русия и по контролираните от руските сили територии в Украйна, но казва, че разрушаването на инфраструктура е подготовка за планираната сухопътна контраофанзива.

Вчера Украйна каза, че е готова да започне дългоочакваната контраофанзива, за да си върне територията, превзета от Русия през 15-месечната война.