Руският президент Владимир Путин заяви, че Москва е готова за преговори за прекратяване на конфликта в Украйна, но Киев не е готов да седне на масата за разговори, предаде Ройтерс.

"Не става въпрос за нас, ние сме готови за преговори. Но лидерите в Киев решиха да не продължават преговорите с Русия", каза държавният глава пред дискусионния клуб "Валдай". "Много е лесно да се реши този проблем, ако Вашингтон даде сигнал на Киев да промени позицията си и да реши проблема по мирен път", добави той.

Украинският президент Володимир Зеленски изрично изключи възможността за преговори с Путин.

Президентът на Русия също така посочи, че обикновените граждани на западните страни трябва да се борят за увеличаване на заплатите и да не вярват, че Русия е техен враг. "Борете се за по-високи заплати. И не вярвайте, че Русия е ваш враг", каза Путин, когато го попитаха какво би казал на обикновения гражданин на западна държава. 

Въпросът за повишаване на заплатите на руските граждани е принципен за правителството на страната. Номиналните доходи на гражданите се увеличават, а реалните стават все по-ниски, допълни Владимир Путин на същия форум, цитиран от ТАСС.

По думите му, Русия не е враг на Запада и никога не е имала "злонамерени" намерения спрямо Европа или САЩ. Но западните лидери, добави руският президент, направиха сериозни грешки, които доведоха до икономически и енергийни кризи.

Путин отрече да има намерение да използва ядрени оръжия в Украйна и каза, че за Русия е безсмислено да удря Украйна с такива оръжия, предаде Асошиейтед прес.

Не виждаме необходимост да го правим - нито от политическа, нито от военна гледна точка, каза той. Той заяви, че предишните му предупреждения за готовността му да използва "всички средства, в които разполага, за да защити Русия" не са дрънкане на оръжие, а просто реакция на западни изявления за възможно използване на ядрено оръжие.

Според него, твърдолинейните украински националисти са готови "да се бият до последния украинец" в конфликта с Москва. Руският президент каза, че Украйна е понесла тежки загуби в продължаващия вече осем месеца конфликт и разкритикува украинските "твърдолинейни патриоти" и "бандеровците" (както руски официални лица често наричат украинските бойци, които според Москва са неонацисти и фашисти), за това, че са готови да пожертват своите бойни другари.

По думите му "загубите са един към десет, един към осем [не в полза на украинската армия], напоследък почти винаги са един към седем, един към осем", добави Путин.