В последните дни изведнъж заваляха новини за ваксини. Първо, BionTech и Pfeizer обявиха ваксина с 95% защита, последва американската Moderna. Често се чуват подобни съобщения от Русия и Китай. А тази седмица университетът Оксфорд и AstraZeneca изнесоха данни за своята.

На какъв етап са разработките на Оксфордската ваксина, къде е България на картата за ваксинации и близо ли е победата над Covid-19 - на тези и още въпроси отговори Рууд Добер, вицепрезидент на AstraZeneca, в специално интервю за "Панорама".

"Ние сме различни. Всичко се свежда до това каква технология е използвана за разработване на ваксината. Pfizer и Moderna използват принципа на т.нар. матрична РНК, а ние използваме нерепликиращ се вирусен вектор. Хубаво е, че различни компании използват различни принципи, за да разработят и произведат много ефективни ваксини.

Учените свършиха за 10 месеца това, което преди се правеше за 10 г. Но стъпиха на достиженията на науката. Оксфордският екип използва технология, разработвана за Ебола, МЕРС и рак. Модифициран грипен вирус от шимпанзе работи като строителен материал за ваксина срещу всякакви болести - нещо като микроскопичен пощальон. Както обяснява ВВС, работата на учените беше просто да сменят пратката" , казва Рууд Добер, вицепрезидент на AstraZeneca.

Рууд Добер, вицепрезидент на AstraZeneca

Снимка: Скрийншот от БНТ

Къде се класира тяхната ваксина в състезанието, когато другите обявиха 95% защита, а те - 70%, както и че други обявиха резултати преди тях?

"Преди всичко, не гледаме на това като на състезание помежду ни. Всички се борим срещу един общ враг и той е вирусът. Радваме се, че много компании положиха тези огромни усилия да разработят, надяваме се, ефективни ваксини. Къде сме ние? Изключително сме удовлетворени от резултатите, които оповестихме по-рано тази седмица. Ефикасността ни може да стигне до 90% в зависимост от схемата на дозиране, което е страхотно постижение. Много добър резултат! Установихме различия в някои от изследваните групи доброволци и в момента ги анализираме. При нито един от доброволците, на които бе приложена ваксината, не се наблюдава нито едно тежко заболяване от Covid-19, нито една хоспитализация и нито един смъртен случай от Covid-19. Като цяло, страхотни резултати! Сега ще обсъдим данните с регулаторните органи в Европа, в Обединеното кралство и с Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ."

Още обяснения за разликата в процентите излязоха в последните дни. В хода на междинен анализ на резултатите е било установено, че приложението на половин доза при първата ваксинация дава по-добра ефикасност, за което производителят е уведомил незабавно регулаторните институции.

Вие се гордеете, че успяхте да направите ваксина за 10 месец, но тази невероятна скорост не е ли за сметка на безопасността?

"Чудесен въпрос. Подобно на други иновативни компании, за нас безопасността на пациентите и доброволците е приоритет номер едно. Можете да си представите как при тази изключително бърза разработка следим под лупа всеки ефект, засягащ безопасността. Добрата новина е, че в данните, които представихме, не виждаме разлика в профила на безопасност между ваксинираната и неваксинираната група. Да, ще имате малко болка в ръката след ваксинацията. Да, може да вдигнете малко температура. Но временно! Така че до момента, въз основа на наличните данни, сме изключително удовлетворени от профила на безопасност. Въпреки това, и ние, и регулаторите, ще продължим да следим безопасността на ваксината ни. Не само сега, а и когато стигне до отделните държави.

Но мнозина се опасяват, че достъпът до ваксини ще ни раздели на имащи и нямащи. Че компаниите ще се разберат със силните и богатите да спасят първо тях. Вие готови ли сте да доставяте до по-бедните, по-слабо развитите, по-малко влиятелните?

"Още един страхотен въпрос и много Ви благодаря, че повдигате тази гореща тема. AstraZeneca е много горда, че още в началото обявихме, че заради тази епидемия ще предоставим ваксината, без да реализираме печалба. Това, от една страна. От друга - равният достъп за нас е абсолютен топ приоритет. Независимо къде по света живееш - в САЩ, в Европа или в развиващите се страни - ние ще направим всичко да предоставим ваксина за всеки, горе-долу по едно и също време. Ще говоря в числа: усилваме веригата на доставки, така че през 2021 да осигурим стотици милиони дози. Не само в Европа, не само в САЩ, а по цял свят. Имаме различни вериги на доставки в САЩ, Обединеното кралство, Европа, Индия, Япония, Русия, с цел гарантиране гладко производство. И сме изключително горди, че можем да предоставим ваксината в целия свят.

Първите ваксинации срещу COVID-19 в ЕС могат да бъдат направени до Нова година. Можете ли да кажете къде е България на тази карта?

"България е на много добро място. Тя е част от общия договор на Европейския съюз за осигуряване на ваксини. Тоест, на базата на населението на всяка държава, в момента, в който регулаторните агенции оценят ваксината като безопасна и ефективна и можем да доставим дозите, България, заедно с другите европейски страни, ще бъде една от първите, които ще получат достъп.

Науката винаги напредва във времена на опасност. Тези усилия значат ли нещо повече? Ще донесат ли повече печалби за човечеството, които надхвърлят две инжекции срещу Covid-19?

"Не съм сигурен дали "печалби" е точната дума. Твърдо вярвам, че Covid-19 ни научи на много. Виждаме нови, различни начини на работа. Виждаме и различни начини за осигуряване на здравеопазване за пациентите в бъдеще. Вижте как се ускори дигитализацията. В миналото, бе използвана главно в други индустрии. Доста лекари гледаха с неохота на дистанционното наблюдение на пациенти и телемедицината. Covid-19 ни научи, че има и други технологии, други възможности. Можем да ги използваме, за да направим света още по-добро място".

Има ли надежда на хоризонта най-накрая? Дали тези ваксини могат да дадат дълготрайна надежда, дълготрайно покритие, което надвишава няколко месеца?

"Да. Но разбира се, това, което не знаем, не знаем. Знаем, че имаме няколко много ефективни ваксини. И производителите ще обсъждаме тези данни с регулаторните агенции по света. Но има още големи въпроси, на които не знаем отговорите. Не знаем колко ще траят защитните ефекти. Това е въпрос, чийто отговор ще намерим тепърва. Не знаем дали, ако сте ваксинирани, ще предавате вируса на другиго. Но ще завърша с положителното - вярвам, че разработката на ваксини, осъществена през последните 10 месеца, е безпрецедентна за човечеството. Има потенциално решение и ще го имаме на разположение през идните няколко седмици, най-много два месеца. Това е огромна победа за борбата с тази ужасна инфекция, Covid-19."