Вестник "Миллиет" цитира говорителя на управляващата Партия на справедливостта и развитието Йомер Челик, който е съобщил на пресконференция вчера, че турска делегация, включваща министъра на външните работи Мевлют Чавушоглу, министъра на отбраната Хулуси Акар, президентския говорител Ибрахим Калън и ръководителя на Националната разузнавателна организация /МИТ/ Хакан Фидан, ще посети Русия в събота за разговори във връзка с развитията в Сирия.

Визитата ще се осъществи след обявеното миналата седмица от американския президент Доналд Тръмп решение за изтегляне на американските войници от Сирия, предава БТА. Челик е допълнил, че след разговорите в събота, ще бъде направен план за среща между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и руския му колега Владимир Путин.

Челик е подчертал, че с изтеглянето на САЩ от Сирия се оформя нова картина. Той е изтъкнал, че Турция ще продължи да води активна дипломация

с Иран и Русия. Челик е уверил, че Турция ще споделя със съюзниците си перспективата за усилията за борба с тероризма, които ще прилага в района по време на изтеглянето и след изтеглянето на американските войници. Челик е подчертал, че работата по въпроса ще продължи много планово и систематично и в рамките на координация.

Говорителят на ПСР е съобщил също, че съветникът на американския президен по въпросите на националната сигурност Джон Болтън се очаква да посети Турция скоро след Нова година.

Челик е посочил още, че след визитата на Болтън, турска делегация ще посети Вашингтон, съобщава в."Акшам".

Вестник "Акшам" откроява на първа страница изявления на министъра на отбраната Хулуси Акар пред журналисти във връзка развитията в Сирия. Акар е подчертал, че след изтеглянето на американските войници Турция ще унищожи остатъците от ДАЕШ /арабски акроним на "Ислямска държава"/ в Сирия. Министърът е уверил, че турската армия има способността да направи това. Той е изтъкнал, че докато САЩ и други страни са нанасяли само въздушни удари по цели на ДАЕШ, турската армия е неутрализирала досега над 3000 бойци на терористичната организация в сражения на терена.

Същевременно Акар е уверил, че оръжията, предоставени по-рано от САЩ на "терористичната организация Сили за защита на народа", няма да останат в ръцете й. Турция разглежда сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа като терористична организация, свързана с Кюрдската работническа партия /ПКК/. Министърът е посочил също, че Турция ще продължи да води разговори с руските и американски отговорни представители във връзка със Сирия. Правим това, което трябва, както за страната, така и за района, е изтъкнал Акар.