Виетнам забрани разпространението на дългоочаквания филм "Барби" на "Уорнър Брос" в страната заради сцена, в която се вижда карта, на която е обозначена като китайска територия в Южнокитайско море, която Пекин едностранно обявява за своя, предаде Ройтерс, позовавайки се на местни медии.

Зоната се използва върху китайските географски карти, за да илюстрира претенциите на страната към големи райони на Южнокитайско море, включително и територия, която Виетнам смята за част от континентални си шелф и е предоставила там концесии за добив на петрол, съобщи БТА.

"Барби" е поредният филм, забранен във Виетнам заради представяне като китайска на спорната зона, чиято принадлежност е определена с решение на международен съдебен арбитраж от съда в Хага през 2016 г. Китай отказва да приеме съдебното решение.

През 2019 г. виетнамското правителство спря разпространението на анимацията "Загубеният Йети" на "Дрийм Уъркс", а миналата година забрани прожекциите на екшъна ""Unchartered: Извън играта" по същата причина. Нетфликс спря достъпа до австралийския шпионски сериал "Pine Gap" през 2021 г.