Очаква се речта на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън да бъде началото на едно помирение в американския народ. Такъв анализ направи часове преди инаугурацията Весела Чернева от Европейския съвет за външна политика.

"Стана ясно, че в сърцето на САЩ има разделение и че много милиони не могат да признаят победата на Джо Байдън и не искат да се случи това предаване на властта", коментира Червена в ефира на "Тази сутрин" по bTV. 

По думите ѝ на Байдън му предстоят тежки месеци, защото трябва да се справи с редица кризи - започвайки от пандемията от COVID-19 и икономическите последици от нея.

Други важни задачи пред нови президент - да помогне на американците да намерят път един към друг и да върне лидерското място на САЩ в света.

Чернева цитира и проучване, проведено сред 15 хил. души в Европа: "2/3 от европейците, макар че приветстват смяната в Белия дом и много повече подкрепят Байдън, в крайна сметка смятат че Америка няма да може толкова лесно да си върне предишната сила. 52% от германците смятат че не може да се разчита на САЩ и че Европа трябва да започне да се грижи сама за себе си".

Българският посланик в САЩ Тихомир Стойчев отбеляза пред БНТ, че церемонията за смяна на властта ще е доста различна.

Тази година събитието по предаването на властта ще премине под надслов "Обединена Америка". Церемонията ще е доста по различна заради пандемията и ограниченията, които тя налага. Второ - заради безпрецедентните мерки за сигурност, каза Н.Пр. Тихомир Стойчев.

Очакванията са, че тази година президентът Джо Байдън ще постави основен акцент в обръщението си към обединение на нацията. Всеки президент има за цел да остави силно послание за историята, коментира още Стойчев.

Той каза още, че България ще продължи да надгражда върху постигнатото през отминалите години. Стартирахме стратегически диалог на най-високо равнище, двете страни подписаха пътна карта за сътрудничество в областта на отбраната през следващите 10 години. Успешно продължава проектът за модернизация на българските военновъздушни сили. Работи се по диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ, допълни Тихомир Стойчев.